Иван Портних: Ще съдействам за панорама на професионалните училища

Събитието ще се организира всяка година, а домакин ще е морската столица

Да бъде организирана ежегодна панорама на професионалните гимназии, която да бъде провеждана във Варна  –  това предложение на директорите на училищата, прие да включи в програмата си като ангажимент Иван Портних, кандидат за кмет на морската столица, издигнат от ГЕРБ. Идеята бе представена по време на среща, организирана от Лилия Христова – ексдепутат от ГЕРБ, която бе член на парламентарната комисия по образование. 

По време на панорамата е възможно да има и богата съпътстваща програма – състезания, изложби, в които да участват възпитаници на гимназиите, предложиха още преподавателите. На срещата присъстваха директори и представители от Морската гимназия „Св. Николай Чудотворец”,  професионалната гимназия по туризъм „Проф. Асен Златаров”, професионалната гимназия по електротехника, по икономика, по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов”, родители. Гости на срещата бяха началникът на Регионалния инспекторат към МОН Анотанета Хинева и Славчо Славов, председател на комисията по образование към ОбС на Варна.

Спорната тема относно статута на професионалните училища, възможностите за общинско финансово подпомагане с цел обновяване на материално-техническата база, създаване на възможности възпитаници на професионалните гимназии да карат практика в различни културни институции във Варна, бяха част от темите, повдигнати от участниците в дискусията.