Иван Портних: Максимално бързи облекчения за бизнеса във Варна

Мисия Варна

08-06-2013, 12:57

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Кандидат-кметът на ГЕРБ за Варна Иван Портних пред varna.utre.bg и news.bg

Иван Портних е настоящ депутат от ГЕРБ. Доскоро беше председател на постоянната комисия "Финанси и бюджет" и зам.-председател на Общинския съвет във Варна. Точно преди година беше избран за областен координатор на ГЕРБ във Варна. От 2001 г. досега Иван Портних беше генерален мениджър на комплекс „Гранд хотел Варна”, включващ 5 хотела с 3 000 места.
Завършил е Международни икономически отношения в УНСС, има степен Master of Business Administration от Institut de la Francophonie pour l’Administration et la Gestion и от Universite de Nantes. Специализира хотелски мениджмънт в Cornell University , USA - Master.
Говори английски, френски и руски. Зодия Скорпион. Женен е и има син.

Г-н Портних, имате изключително успешна кариера в туристическия мениджмънт. Защо влязохте в политиката?
Никога не съм имал идея да се занимавам с политика. Но имам вътрешното убеждение, че нещата в България и по-конкретно във Варна, могат да се случват по по-добър начин. Още повече, че никога не съм се чувствал комфортно да стоя отстрани и да критикувам политиците на власт, без да опитам да променя нещата.

Кметската кампания във Варна е непосредствено след парламентарната и сякаш продължи тона й. Тон на нападки, компромати, удари под кръста.

Точно така. Засега кампанията изглежда спокойна и дори вяла. Няма разумен дебат по проблемите на Варна - може би единствено в социалните мрежи. Единствено тук и там по медиите се появяват нескопосани продукти на черния ПР.

Очаквате ли провокации конкретно срещу Вас?

Аз съм в политиката от година и половина. В работата ми няма хляб за гръмки журналистически разкрития. Въпреки това след цирка на входа на Морската градина във вторник очаквам всякакви спекулации от страна на г-н Бареков. Хората от екипа на TV 7 доказаха, че за тях няма значение истината, а само произволното бомбастично твърдение по каквато и да е тема, размахването на „някакви", оставащи винаги скрити от публиката документи, безразборно монтиране на кадри и намеци без връзка с действителни събития и факти, без достоверен източник или човек в кадър, заставащ с името и лицето си зад твърденията, които се изнасят.

Събитията във Варна през последните 3 месеца са благодатна почва за политическите амбиции на г-н Бареков, а аз съм идеалната мишена заради партийната ми принадлежност. Така че очаквам сериозно шоу в тази посока.

Приемате ли обвиненията, че Варна изостана от Бургас при управлението на ГЕРБ?

Потенциалът на Варна е и ще бъде в пъти по-голям. Факт е обаче, че Бургас успя да усвои повече средства по някои европейски проекти. Въпрос на концентрация на усилията ни тук във Варна е максимално бързо да реализираме тези проекти, които вече са на дневен ред.

А те са общо за 300 млн. лева: проектът за интегриран градски транспорт, в който най-важният момент е изграждането на високоскоростно автобусно трасе от Владиславово до Почивка: ще бъдат закупени 70 нови автобуса; ще започне ефективен и достъпен за пътниците контрол на трафика, ще заработи системата за електронно таксуване на пътуването; ще бъдат изградени още 16 км велоалеи. По друг проект ще купим 25 нови тролейбуса. На финалната права е и проектът за пълна промяна на пешеходната зона в центъра на Варна.

Това ли са основните проблеми на Варна - транспортът, центърът?

Не, разбира се, това са неща, които по една или друга причина се оказаха несвършени, забатачени, проспани, ако щете. Но с активни действия през последните 10-ина месеца, мисля, че бързо наваксаме изоставането. Главният проблем е друг и той е свързан с бизнес климата, работните места и доходите на варненци.

Съществуват ли лостовете, с които местната власт може да стимулира бизнеса?

Всяка администрация най-малкото не трябва да пречи. Що се касае до прекия ефект - трябва да бъдат ревизирани всички наредби и заповеди, които са излишни и затрудняват работата и развитието на малките и средните предприятия. Вече започна процедурата по намаляването на наемите на търговските площи, особено радикално за месеците извън активния туристически сезон. По силите на общината е да оказва максимално съдействие и минимални ограничителни действия по отношение на дейността на бизнеса.

Община Варна е длъжник на малкия бизнес, който ежедневно се сблъсква с тромави институции, с излишна бюрокрация, с непосилни изисквания и процедури. За целта ще поискам да бъде учредена институцията на бизнес омбудсман, който да помага именно в това общуване.

Обмислям и създаването на Общински гаранционен фонд, който да улеснява получаването на кредити от страна на дребния бизнес.

Какво още предлага програмата Ви на кандидат кмет на Варна?

Категорично заставам зад тезата „Никога повече строителство в Морската градина" - нещо, за което успях да се преборя при приемането на новия ОУП на Варна. И също - никакви коли в парка!
За целта залагаме строителството на няколко подземни паркинга в различни райони около Морската градина. Работя и по европейското финансиране на проект по подновяване на алеите, парково благоустрояване и на север от Шокъровия канал.

Ще добавя и спешното, в рамките на няколко месеца решаване на проблема с недостига на места в детските градини. Разработваме алтернативни мерки, тъй като строителството на нови забавачки ще забави осигуряването на места за всички малки варненци, а дори и с отпуснатите през февруари от държавата 4 млн. лева общинската администрация не можа да започне нужните градежи.