Искат оставката на шефката на РИО – била некомпетентна

Поредицата уволнения на директори са необосновани, а водените след това дела ощетяват допълнително бюджетите на училищата, посочиха родители

Работата на началника на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) във Варна Венцеслава Генова се характеризира с липса на прозрачност и некомпетентност. Това заявиха представители на Училищното настоятелство към ОУ "Захари Стоянов" и на сдружението "Родители за Варна", които поискаха оставката на просветната шефка. 

Последният отчет за работата на РИО, публикуван на страницата на институцията, е от 2012 г., посочиха родители. Освен това Генова получила ниска атестационна оценка за работата си. Друг довод на Настоятелството и сдружението е, че поредицата уволнения на училищни директори били необосновани, а водените след това дела ощетявали допълнително бюджетите на учебните заведения. Недоволните от работата на просветната шефка изчислили, че след спечелване на дело и възстановяване на работа на уволнен директор бюджетите на школата се ощетявали средно със 16 хил. лв.

Те посочиха като примери казусите на директорките на четири училища – на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Васил Левски" Магдалена Вуцова, на ОУ "Петър Берон" в село Царевци в община Аврен Ирина Рангелова, на Професионални гимназия в Девня Йовка Бачовска и бившата директорка на ОУ "Захари Стоянов" Тодорка Колева.

Varnautre.bg припомня, че Вуцова бе уволнена заради нарушения, но след това възстановена на работа от съда заради неспазване процедурата по връчване на заповедта. До уволнението на Рангелова се стигна след като учителят Свилен Кирчев, с когото тя е съжителствала, бе обвинен в педофилия. Основният довод на РИО е, че Ирина Рангелова не е изпълнила задълженията си по опазването живота и здравето на децата. Съдът обаче е счел, че наказанието не съответства на провинението и я е възстановил на работа.

Срещу Бачовска в момента текат проверки по жалби от образователния инспекторат и Инспекцията по труда, които все още не са приключили. Същевременно има издадена заповед от образователния министър за закриване на гимназията, по която се очаква да се произнесе Върховният съд. Последна инстанция се чака и за уволнението на Тодорка Колева, което е счетено за неправомерно от Районния и Окръжния съд във Варна.

В отговор на отправените обвинения Генова коментира, че правилникът за работа на РИО не изисква публикуване на отчети, каквито се представят на съвещания с училищните директори, а всички обществено значими информации, като например конкурси за директори, резултати от изпити и др. винаги се оповестяват на страницата на РИО. По повод атестационната си оценка, тя посочи, че е средната за страната, което показва, че се справя с поверената й длъжност.

Относно уволненията на училищните директори, Генова отбеляза, че функцията на инспектората е контролна и се свежда до излизане с мотивирано становище или заповед при установени нередности, като директорите на държавните училища се освобождават със заповед на образователния министър, а на общинските – със заповед на РИО. В тази връзка Генова коментира, че вече е приключил съдебен спор между РИО и Колева за наложено наказание "предупреждение за наказание", като решението е в полза на инспектората и е потвърдено на всички инстанции. Генова не пропусна да отбележи, че след освобождаването на Тодорка Колева, напрежението между МГ и ОУ "Захари Стоянов" е изчезнало и работната среда се е подобрила.