Родители: Няма да допуснем лични битки да затрият ОУ "Захари Стоянов"

Основанията за уволнението на г-жа Колева са несъстоятелни и тенденциозни

"Ние, родителите на децата от "Чайка“ и от "Бриз" няма да допуснем лични битки, финансови интереси и корупционни схеми да затрият качествено училище", заявяват от Управителен съвет на Сдружение "Родители за Варна" по повод уволнението на директора на ОУ "Захари Стоянов" Тодорка Колева.

В официалното становище се твърди, че основанията за уволнението на Колева са несъстоятелни и тенденциозни и целят поетапното закриване на школото. "Ще направим необходимото в обществен интерес това да не се случи", заявяват родителите.

Според тях в цялата нормативна уредба липсва постановка, която да ограничава правото на родителите да избират училище за децата си. "Общините имат задължение по ЗМСМА да подсигурят база за нормалното обучение на децата там, където са подиали документи. Задължение на Регионалните инспекторати е да следят за организацията и качеството на учебния процес. При това положение липсва основание за отказ на който и да е директор да запише задължителноподлежащо дете в основното училище, което ръководи. Отговорът "няма база" е незаконосъобразен. Защо няма база за тези деца? Защото общините не са осигурили, защото РИО на МОН не е направил неоходимото да влезе в преговори за базата на ОУ "Захари Стоянов", а не против нея и изземването й. Принципал на базата е кмета на града, а не началника на регионален инспекторат по образование. Общественият интерес е съвсем ясен: В "Чайка" трябва да има две самостоятелни основни училища, за да поемат те постоянно растящите нужди от качествено образование на кварталите "Чайка", "Бриз" и местностите на север. Вече се построиха нови корпуси на детските градини наоколо. Децата са много и стават все повече при наличното застрояване и заселването на млади семейства с деца", пише още в становището на Управителен съвет на Сдружение "Родители за Варна".