Родители отписват децата си от Строителната гимназия заради скандална директорка

Възстановената от съда Магдалена Вуцова забрани достъпа на журналисти в школото

Родители са готови да поискат отпускните на децата си от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Васил Левски" във Варна, заради връщането на работа на дисциплинарно уволнена директорка. 

Днес експерти от Регионалната инспекция по образованието във Варна са въвели в училището Магдалена Вуцова и са присъствали на приемането и предаването на документи между нея и досегашната директорка Калина Нушева. 

Връщането на Вуцова в Строителната гимназия от съда предизвика протест сред ученици и родители. Под сурдинка коментираха, че когато са я уволнявали, скандалът е бил огромен, а сега се връща тихомълком, с надеждата историята да не се раздухва. Родители и ученици обаче са направили и подписка. Те ще я внесат до министъра на образованието и РИО и ако действията им нямат резултат и Вуцова остане директор, родителите са готови на крайната мярка да отписват децата си от гимназията. 

Ученици обясниха, че предпочитат да държат приравнителни изпити в средата на учебната година, за прием в други училища, отколкото да останат в професионалната гимназия, щом тя е оглавявана от Вуцова. По думите на родители, вече имало и молби за напускане от страна на някои учители.

Деца и родители настояват да остане сегашната им директорка Калина Нушева, защото само за година е успяла да се справи с тоталната анархия в школото, оставена от предшественичката й.

След като ученици се събраха на протест пред сградата на училището, преподавателка, за която се говори, че е човек на Вуцова, привика някои от децата и им нареди да си ходят, видя репортер на Varnautre.bg.  

Десетокласнички пък разказаха, че още сутринта, след влизането на Вуцова в училището, на класовете е било забранено да участват в протеста. Самата Вуцова отказа да застане пред медиите и забрани журналистите да бъдат допуснати в училището. 

Скандалите около дисциплинарно уволнената директорка, която съдът възстанови на работа, не са от днес. През 2012 г., след подаден сигнал срещу Вуцова за длъжностно присвояване, Варненската районна прокуратура образува досъдебно производство. Проверка, правена на Вуцова от работодателя й - Министерството на образованието, е установила и редица нередности - от липса на документи и несправяне със задълженията до финансови нарушения. 

Именно след нея, със заповед, съдържаща мотиви в 14 страници, издадена от образователния министър, Магдалена Вуцова е дисциплинарно уволнена. 

Веднага след това тя се опитала да участва в конкурс за директор на Автото, но не е била допусната до него, тъй като според правилата на надпреварата, утвърдени от министерството, не се допускат кандидати, които имат дисциплинарни наказания. Въпреки това Вуцова е завела дело за дискриминация. 

Вижте още по темата

Скандална директорка тайно броди из гимназия, след като я уволняват (видео)

Бунт в Строителната гимназия: Съдът връща дисциплинарно уволнена директорка