Данъчните във Варна спасиха 7 млн. лева

2229 варненци подадоха данъчните си декларации

Щети на стойност над 7 млн. лв. на републиканският бюджет са предотвартили данъчните във Варна през миналата година. НАП са издали 2000 ревизионна акта за близо 15 милиона лева за укрит и невнесен ДДС. Това съобщи новият директор на НАП Варна Милена Колева. Тя уточни, че над 60 са фирмите от региона, които са квалифицирани като големи длъжници.

Акцентът на данъчно-осигурителната кампания през тази година е персоналният идентификационен код, който НАП издава, както и насърчаване на използването му от клиентите на Агенцията, посочиха още от НАП. Това е свързано и с цялостната политика в обслужването, чрез която да се спести на клиентите време и пари при контакта им с данъчните.

От 1 януари до днес в НАП Варна са подадени 2229 декларации за облагане на доходите на физическите лица от 2014 г. 27% от тях са подадени по електронен път - 611 декларации. Към момента в офиса на НАП във Варна са издадени 23 598 ПИК. Всички, които вече имат ПИК, могат да го ползват и за подаване на данъчни декларации за облагане на доходите от 2014 г.

Всеки, който подаде декларацията си за облагане на доходите до 31 март 2015 г. по електронен път, ще ползва отстъпка от 5% от данъка за довнасяне, ако към този момент няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения и внесе в срок до 30 април (когато е и срокът за подаване на декларацията) дължимия по декларацията данък. Най-лесно декларацията може да се подаде онлайн с ПИК. Нещо повече, подаването с ПИК е напълно безплатно, докато електронният подпис се заплаща. Данъчно облекчение за минимален доход ще се ползва само през 2015 г. за доходите от 2014 г.

През тази година има нова годишна декларация за облагане на доходите на физическите лица. Формулярите, които се подават през 2015 г. са напълно нови и в значително намален обем. Основните разлики в декларацията, че за доходи от трудов договор вече не се посочват данни за работодателя, защото тази информация е налична в НАП.Получателите на хонорари и други възнаграждения, различни от трудови обаче посочват информативно платеца на дохода в съответното приложение.

Друга промяна във формуляра за физическите лица са таблиците с кодове за вида на доходите. Друго съществено изменение в документа е, че удържаните и внесени през 2014 г. осигурителни вноски се посочват общо, а не разбити по фондовете за държавно обществено осигуряване, здравно осигуряване и др.