Получаваме 5% отстъпка от данъците срещу електронно подадена декларация

Парите

12-01-2015, 09:37

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Време е за данъци

Подаваме нови данъчни декларации през 2015-та

Над 150 000 физически лица вече са се снабдили с персонален идентификационен код

Всеки, който иска да ползва 5-процентна данъчна отстъпка, трябва да подаде данъчната си декларация по електронен път като ползва електронен подпис или персонален идентификационен код. Той се издава от приходната агенция по местоживеене и е безплатен, съобщи говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Данъчната кампания стартира на 5 януари и ще продължи до 30 април, през което време данъкоплатците могат да подават данъчни декларации по интернет или на хартия.

Последното нововъведение за данъчната кампания 2015 г. е възможността гражданите да подадат подоходна декларация по електронен път без електронен подпис, а с персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно във всеки офис на НАП. Над 150 000 физически лица вече са се снабдили с този код и могат да спестят пет на сто от дължимия данък, ако изпратят онлайн формуляра си до 31 март.

Освен деклариране на доходи онлайн, приходната агенция предлага и възможност за плащане на всички видове задължения по интернет, както и още над 30 е-услуги, които спестяват на бизнеса и гражданите над 300 млн. лв. годишно.

Новите годишни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративните данъци вече са публикувани на сайта на НАП, а и вече са налични в териториалните поделения на агенцията. Формулярите, които ще се подават през 2015 г., са напълно нови и в значително намален обем.