Подаваме нови данъчни декларации през 2015-та

Парите

23-12-2014, 14:00

Снимка:

© Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Основните разлики във формулярите за гражданите са, че за доходи от трудов договор вече няма да се посочват данни за работодателя

Годишните декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративните данъци, които ще се подават през 2015 г. са напълно нови и в значително намален обем. Те вече са публикувани на сайта на НАП.

Основните разлики във формулярите за гражданите са, че за доходи от трудов договор вече няма да се посочват данни за работодателя, тъй като тази информация е налична в НАП. Получателите на хонорари и други възнаграждения, различни от трудови обаче посочват информативно платеца на дохода в съответното приложение.

Друга промяна във декларацята за физическите лица са таблиците с кодове за вида на доходите. Например гражданите, получили хонорар през 2014 г. го декларират в приложение 3 на декларацията с код 307. Друго съществено изменение в документа е, че удържаните и внесени през 2014 г. осигурителни вноски се посочват общо, а не разбити по фондовете за държавно обществено осигуряване, здравно осигуряване и др. Новите образци на служебни бележки, които се прилагат към декларацията също вече съдържат само обобщени данни за внесените осигуровки през годината.

Наемодателите вече няма да посочват детайлни данни за отдавания от тях под наем имот, като например адрес, вид и т.н. В различните приложения на декларацията вече не се посочва дата, такава се вписва само в основната част на декларацията.