Губим 5% данъчна отстъпка за неплатена глоба от КАТ

Парите

20-01-2015, 07:40

Снимка:

в. "Стандарт"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Всяка пета данъчна декларация за получените доходи, постъпила досега в НАП, е чрез ПИК или електронен подпис

За неплатена глоба от КАТ гражданите губят правото на 5% отстъпка от данъка за довнасяне по годишната декларация за доходите от 2014 г. Нови правила за ползване на отстъпката има за тази година. Първото условие е данъчната декларация да се подаде до 31 март по интернет (подписана с електронен подпис или с безплатния Персонален идентификационен код). Второто условие е към момента на подаването й гражданинът да няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения. Това означава, че дори да е просрочено плащането на глоба на КАТ ще се губи правото на отстъпката. Третото условие да се ползва отстъпката е данъкът да бъде платен до 30 април.

Всяка пета данъчна декларация за получените доходи, постъпила досега в НАП, е чрез ПИК или електронен подпис, каза Боряна Георгиева, директор Обслужване в НАП. 1500 от общо 8000 декларации на граждани са подадени онлайн. Според Георгиева ПИК и услугите, които можем да ползваме чрез него са "хитът" на тазгодишната данъчноосигурителна кампания. От НАП уверяват, че издаването на ПИК става безплатно за 3 минути, а спестява куп разходи и време. За да си вземем ПИК, трябва да посетим офиса на НАП по постоянен адрес и да подадем заявление, като това може да направи и упълномощено от нас лице.

Чрез ПИК ще си спестим разходките до НАП и ще се възползваме от три вида услуги - ще можем да проверим какво има в данъчноосигурителната ни сметка, към кой фонд отиват вноските ни за втора пенсия, да получаваме и подаваме документи, както и годишни данъчни декларации. ПИК-ът е безсрочен, а при съмнения за кражба трябва да позвъним в информационния център на НАП на тел. 0 700 18 700, за да бъде блокиран, обърна внимание Георгиева. На този телефон до две седмици гражданите, родени след 1959 г., и които все още нямат ПИК, ще може да питат към кой пенсионен фонд се осигуряват за втора пенсия. С въвеждането на електронните услуги се спестяват 300 млн. лв. от административни разходи, пресметнаха от НАП.

Тази година данъчните декларации са нови, с по-малко страници и се попълват за 10 минути. Хазната ще трябва да върне платените през 2014 г. данъци върху доходите на хората, които през миналата година имат доходи само от заплата и размерът им за годината е под 4080 лв. Те ще попълват опростен вариант на декларация от 1 лист. С отстъпка или без, всички трябва да внесем данъците върху годишните си доходи до 30 април 2015 г.