200 варненски полицаи подали рапорти за излизане от системата

Синдикати планират национален протест пред Парламента в неделя

Около 200 служители на Областната дирекция на МВР във Варна или около една пета от състава на дирекцията са подали рапорти за излизане от системата през октомври. Това съобщи за Varnautre.bg председателят на варненската структура на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) и член на Управителния съвет на организацията Красимир Костов.

Става въпрос както за полицаи, които са пред пенсиониране, така и за такива, които искат да се махнат от системата, като броят на вторите е доста по-голям. На този етап няма полицейски служители на ръководни постове в морската столица, които да са решили да напускат МВР, стана ясно от думите на Костов. Желаещи да напускат има и в Областната дирекция за противопожарна безопасност и защита на населението.

"Случилото се последните дни беше последната подигравка към служителите на реда. Просто чашата преля. Това, което стана във вторник вечерта, бяха спонтанни протести на полицаи", бе коментара на синдикалиста относно вчерашните блокади. Протестите продължават и днес, като във Варна полицаи, пожарникари и военни ще се съберат в 18 часа на кръстовището на булевардите "Владислав Варненчик" и "Република", а за неделя е планиран национален протест пред Парламента.

Унищожава се МВР, а това е структура, която много трудно може да бъде възстановена, заяви още Костов. Очакванията на полицейските синдикати са ако текстовете, орязващи допълнителните възнаграждения не бъдат отменени, между 10 000 12 000 служители да напуснат системата на МВР.

Същността на проблема не е само в парите при пенсиониране, подчерта председателят на варненската структура на СФСМВР. По думите му промените, касаещи клас прослужено време, условията, при които работят полицаите и все пак орязването на допълнителните възнаграждения правят професията непривлекателна и отблъскват младите хора. Заплатите на редовите полицаи са намалели със 120 лева за последните шест месеца, твърди синдикалистът. Повечето от нас също са обвързани със заеми и ипотеки. Ако нямаме възможност да ги покриваме, оставаме на улицата, отбеляза той и припомни, че полицаите нямат право да работят на друго място. Освен това трябва да са 24 часа на разположение, а животът им е изложен на риск.