Полицаи блокират шосета заради орязани заплати

Мисия Варна

03-11-2015, 08:06

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Синдикален алианс "Сигурност" още тази седмица започва ефективни действия

Без добавка за всяка година стаж и с наполовина по-ниски обезщетения при пенсиониране ще се окажат всички работещи в системата "Сигурност" от догодина. Това се предвижда в преходните и заключителни разпоредби на проектозакона на държавния бюджет за 2016 г., който кабинетът одобри на извънредното си заседание в петък.

Синдикатите в МВР вече обявиха, че ще организират ефективни протести, включително с блокиране на пътища, ако бъдат орязани възнагражденията им при пенсиониране. Планира се сегашните 20 работни заплати да бъдат намалени на 10. С 10 дни ще бъде орязан и годишният платен отпуск в силовите ведомства. Промените ще засегнат не само служителите в МВР, но и тези в армията, ДАНС, затворите, пожарните.

Синдикален алианс "Сигурност" още тази седмица започва ефективни действия, обяви председателят Галентин Грозев. Той заяви, че министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова е потвърдила за предвижданите промени. В сряда недоволните членове на алианс "Сигурност" обмислят да блокират магистрала "Хемус" и пътя за Перник, съобщи Грозев. Прояви ще има и пред всички важни сгради в големите градове на страната. Днес най-големият профсъюз в системата на МВР - Синдикална федерация на служителите в МВР, съвместно с КТ "Подкрепа" дават пресконференция, на която ще обявяват какви действия ще предприемат. Профсъюзните организации на заетите в силовите ведомства настояват за извънредно заседание на Министерски съвет и преразглеждане на спорните промени. Преди това те искат спешна среща с премиера Бойко Борисов и с министрите Румяна Бъчварова и Владислав Горанов.

Заради промените, извършени зад гърба на полицаи и военни, сред униформените цари масово брожение. Още в петък в Главна дирекция "Национална полиция" са подали рапорти за напускане над 30 души, твърдят полицаи. Напрежението се подклаждало от слухове, че и висши полицейски началници ще предпочетат да вземат 20 заплати накуп. Много полицаи предпочитали да вземат заплатите, равни на прослужените години, отколкото да продължат да работят и да вземат едва половината пари по-късно. "Най-много напускат служители, които въпреки че нямат възраст за пенсия, имат над 20 години стаж. Мотивът им е "Защо трябва да подарявам 15 000 лв. на Владислав Горанов", твърдят хора от МВР. Дори и да нямат стаж за пенсия, полицаи и военни взимат толкова заплати, колкото години са служили, като максимумът е 20. Други пък планирали да напуснат и да вземат заплатите и след това отново да се върнат на работа като държавни служители.