Полицаи се канят да блокират бул. "Владислав" в знак на протест

Животът

03-11-2015, 14:39

Снимка:

Varnautre.bg/ Ивайло Борисов

Автор:

Милена Стефанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Полицейски синдикалисти не се разбраха с Горанов за бюджета

Протестират с флашмоб и лентички срещу орязването на допълнителните възнаграждения при пенсиониране

С мирен протест тип "флашмоб" варненски полицаи и пожарникари планират да изразят несъгласието си с прeдложения в проектозакона за държавния бюджет, касаещи допълнителните възнаграждения при пенсионирането на служителите на реда. Организаторите от сдружение "Синдикален алианс сигурност в МВР" са решили демонстрацията да се проведе на кръстовището на булевардите "Владислав Варненчик" и "Република", като участниците ще се съберат в 18 часа утре.

На място ще се прецени дали да не се пристъпи към блокиране на бул. "Владислав Варненчик" пред мол Двете кули, научи Varnautre.bg. Очаква се в протеста да се включат и пожарникари, служители от дирекциите по изпълнение на наказанията и охрана, както и военни и цивилни лица. Според организаторите могат да се съберат около 150 души.

Вече има и служители на реда в морската столица, които са предприели стъпки за напускане. Според източници на Varnautre.bg само в Областната дирекция на МВР над 20 души са подали рапорти за напускане. Част от началниците са пред пенсионна възраст, ако решат да напускат, няма да има кой да ръководи структурата, а също така и няма да има и кой да бъде ръководен, коментираха синдикалисти.

Основният повод за протеста са одобрените предложения в законопроекта за държавния бюджет, с които се спира допълнителното възнаграждение при пенсиониране на служител от МВР в размер на 20 заплати. Предложенията да отпаднат, настояват полицейските синдикати, според които ако това не се случи, служителите от сектор "Сигурност" ще започнат масово да напускат.

При едно такова напускане държавата ще бъде поставена пред риск някои ведомства да не могат да изпълняват функциите си, смята председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов. Днес в столицата се проведе среща на синдикатите с финансовия министър Владислав Горанов и министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, но двете страни не успяха да постигнат съгласие. Част от полицаите във Варна вече изразяват недоволството си със закачени ленти с надпис "Протест".