Варненските килъри вече са с повдигнати обвинения

Двама от групата се издирват и следствието срещу тях е задочно

Специализираната прокуратура в столицата вече е повдигнала обвинения на седем от участниците в организираната престъпна група, създадена с цел убийства, телесни повреди и принуда, които бяха задържани през изминалата седмица във Варна и София, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Обвиненията са по чл. 321, чл. 115, чл. 129, чл. 128 и чл. 143 от НК - за убийство, за причиняване на тежка и средна телесна повреда, за принуда и за участие в престъпна група. Предвидените за всяко от деянията наказания са между 2 и 20 години затвор.

Според изявление на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров от вчера именно варненската група е извършила убийствата на строителния предприемач Митко Дамянов и съпругата му, както и на варненския бизнесмен Борислав Манджуков.

Задочни обвинения са повдигнати на ръководителя на групата Радослав Калчев - Черния Роди и на Недялко Цветков - Чубака, които до момента са в неизвестност и се издирват.

Останалите обвиняеми са Николай Илиев - Мазния, Галин Мирчев - Жорко, Николай Тошев - Чирпанския, Мирослав Михалев и Деян Михалев.

Николай Илиев бе задържан на 21 януари 2015 г. при специализирана операция на Главна дирекция "Криминална полиция" под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура. На 24 януари 2015 г. Специализираният наказателен съд наложи на Илиев мярка за неотклонение "Задържане под стража". Делото по мярката му за неотклонение на втора инстанция е насрочено за 3 февруари 2015 г.

В ареста са също Галин Мирчев и Николай Тошев, те са задържани по друго дело на Специализираната прокуратура за наркоразпространение.

На Мирослав Михалев и Деян Михалев е наложена мярка за неотклонение "Подписка".
Предстои да бъдат повдигнати обвинения на Петър Благоев и Христо Георгиев, които са в затвора и излежават наказания за други престъпления.

Според събраните до момента доказателства групата е действала от 2004 година.