30 000 евро струвал разстрелът на Манджуков

Варненският бизнесмен убит заради конкуренция в ДДС измами

30 000 евро са платени на бандата на Радослав Калчев - Черния Роди, за да организират убийств отона столичния строителен предприемач Митко Дамянов на 8 януари тази година. Това разкри вчера зам. главният прокурор Борислав Сарафов след спецсъвещание в МВР, на което разследващите докладваха на премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Веселин Вучков докъде са стигнали с разкриването на петте убийства, които станаха за седмица в страната. Миналата неделя министър-председателят даде седмица срок покушенията да бъдат разкрити. Борисов изслуша главсека на МВР Светлозар Лазаров и прокурори. И ги остави да обяснят пред медиите какво са разкрили.

Почти 30 000 евро струвал и разстрелът на варненския ДДС измамник Борислав Манджуков, който бе убит на 24 април миналата година, съобщава "Стандарт". Посредникът и при двете убийства е един и същ. Той най-вероятно е близък до другата разкрита фабрика за убийства - на доведената дъщеря на митническия шеф Христо Кулишев - Мила Георгиева. МВР отказва да разкрие причините за разстрела на Митко Дамянов и съпругата му Наталия. Най-вероятно обаче става въпрос за ДДС от строителството, смята главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Независимо че са организирани от бандата на Роди Черния, убийствата на Манджуков и Дамянов са извършени от различни хора, членове на две различни крила на бандата. Прокуратурата и МВР вече са събрали доказателства, че физическият убиец на Манджуков е Галин Мирчев-Жорко. Негов съучастник в разстрела е Николай Тошев - Чирпанския, който е стоял в колата и е осигурил бягството след стрелбата.

При убийството на Митко Дамянов и съпругата му са участвали 3-ма души от бандата - единият е стрелял, а останалите двама са били отцепка в колата, заявиха от МВР пред "Стандарт".

Смята се, че Дамянов и Манджуков са влезли в конкуренция с бандата на Мила Георгиева и избягалия в Дубай Иван Танев около измами с ДДС. Това е била причината Георгиева да е искала отстраняването им. Синът й Мартин Георгиев - Мартин Джито, живеел с дъщерята на Черния Роди - Жана. Затова хората на Мила Георгиева предпочели да поръчат убийството на двамата на бандата на Черния Роди.

Общо 8 души са обвинени. Това са Николай Тошев - Чирпанския, Галин Мирчев - Жорко, Мирослав Михайлов, Деян Михайлов, Недялко Цветков - Чубака, Петър Благоев - Петрето, Христо Георгиев - Тополския и Николай Илиев - Мазния. От тях липсват Черния Роди и Чубака. Малко преди арестите в сряда, на 11 януари, Черния Роди се качва на самолет и изчезва. Това е засечено и от камерите на летище Варна, съобщи главният секретар Светлозар Лазаров. Двамата са обявени за общонационално издирване, ще бъдат обявени и за търсене с европейска заповед за арест.

Бандата на Роди Черния е била наблюдавана заради съмнения в участието на убийството на Манджуков от няколко месеца. Така се стигнало до разкриването и на стрелбата срещу Дамянови.

"Искам да благодаря на всички за изключителната координация и взаимодействие между прокуратурата и МВР за разкриването на убийствата", заяви Борислав Сарафов вчера. Според него за 5 дни наблюдаващият прокурор Детелина Йотова и Емил Галипонов заедно с разследващите полицаи събрали доказателства за почти готов обвинителен акт.

Бандата всявала ужас - чупели ръце, рязали уши

Бандата на Черния Роди действа от средата на 90-те години. Всички обвинени са били в затвора по различно време, но дори и зад решетките са организирали убийства, палежи и разправи с шанаджии на дрога. "Понеже съм разследвал бандата на Златко Баретата, мога да кажа, че ако хората на Баретата всяваха страх сред конкурентите си, то групата около Роди Черния всява ужас", коментира зам. главният прокурор Борислав Сарафов. Няма подобна банда, която да действа толкова брутално, заяви той. Всички в групата били исполини - високи по около 1,90-2 метра, по 120-140 кг. "Здрава мускулна маса, с телосложение на гардероби.

Отначало се занимавали с рязане на уши и пръсти, с чупене на крака и ръце. Очевидно е, че след това са сметнали, че могат да приемат и поръчки за убийства", коментира Сарафов. В момента убийците на Манджуков - Чирпанския и Жорко излежават присъда за друго престъпление. Недялко Цветков - Чубака пък изчезнал, защото ден преди акцията е трябвало да влезе зад решетките за изтърпяване на друга присъда.

49-годишният сега Радослав Калчев-Черния Роди влиза за първи път в затвора през 2007 г. с присъда от 2 години и 11 месеца. Той е осъден за намерен в дома му хероин за над 80 000 лева. През 2009 г. той подписа споразумение за ефективна присъда от година и 11 месеца, след като беше един от обвиняемите по мегадознанието, разследващо дейността на ръководената от Иван Славков и Веселин Данов престъпната група. Същата година Калчев получи още една година и 9 месеца затвор заради неплатени данъци.

Николай Тошев, Недялко Цветков-Чубака, Петър Благоев, Николай Илиев, Мирослав Михалев и Деян Михайлов са многократно осъждани за разпространение на наркотици, грабежи, хулиганство и изнудване.

"Тези хора не знаят да правят нищо друго освен престъпления", заяви зам. главният прокурор Борислав Сарафов.
Бандата имала информатори навсякъде. "Часове след като от София тръгнаха екипи полицаи и прокурори, те вече знаеха, че във Варна идват за тях и се покриха", твърдят от МВР. Въпреки това теч на информация за акцията край морето не е имало, смятат от вътрешното ведомство.

След като бандата е задържана, хора, които дотогава мълчали, започнали да проговарят за престъпленията на групата. "Имаме опашка от свидетели срещу Черния Роди", заяви Сарафов.

Радослав Калчев-Черния Роди излетял за Тайланд на 11 януари, 3 дни след разстрела на Митко и Наталия Дамянови в столичния кв. "Витоша". Той не е летял директно за държавата в Югоизточна Азия, стана ясно вчера. Според криминалистите Черния Роди заподозрял, че тримата извършители на разстрела на Дамянови са действали непрофесионално и поръчката може да бъде бързо разкрита.

Синът на свързаната с Черния Роди Мила Георгиева Мартин Джито е тръгнал за Пловдив в деня на растрела на Димитър Стоянов-Лудия в града под тепетата. Това заяви вчера главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. "Това е съвпадение, просто факт, но заради това пътуване Мартин Георгиев не е в ареста", заяви Лазаров. МВР и прокуратурата са по-напред в разследването на убийството на Лудия, отколкото около разстрела на шефката на кабинета на пазарджишкия кмет Татяна Стоянова, съобщиха от МВР.