Ревнаха от скандален търговец на "Чаталджа" и в общината

Внесоха жалба в комисиите по прави и търговия и туризъм

Близо 30 наематаели на обекти на пазар "Чаталджа" във Варна нададоха вой срещу търговец, неправомерно завзел територии. "С всяка изминала година Щерю Янакиев Щерев, който е наемател на магазин "Изгрев" на "Чаталджа" присвоява нови площи от тротоара и към момента магазинът му заема целия тротоар. Преди 15 години Щерев имаше барака около 20 кв.м., намираше се точно до бариерата на пазара. Преди 3 години направи разширение. Монтира барака до магазина и я свърза с него с плъзгаща врата. Така магазина вече става със значително по-голяма квадратура. С просто око се вижда, че бараката не е част от магазина, а е монтирана по-късно. Металните врати на новата пристройка са постоянно отворени навън и с това затрудняват достъпа и зареждането на съседните търговски обекти, стопанисвани от наематели на фирма "Пазари", пишат недоволните. Те са входирали жалбата си в правната комисия и тази по търговия и туризъм към местния парламент на Варна. 

Миналата година Щерев усвоил нови квадрати и завзел и площадката пред бараката. Там си сложил преместваема търговска маса, от която продава плодове и зеленчуци. "Масата е разположена до входа на пазар "Чаталджа" и затруднява ежедневното зареждане с бусове на всички търговски обекти", посочват жалбоподателите. 

"Една фирма може да наема до 15 кв .м общински терен, а тук говорим за над 100 кв.м. Осен това според наредбата за разполагане на преместваеми търговски обекти се забранява продажбата на плодове и зеленчуци на открито, освен ако не са обособени пазарни площадки. В случая Щерев е разположил маса за търговия на пресни плодове и зеленчуци върху терен на фирма "Пазари", като за нея плаща наем към кметство "Приморски", оплакват се търговците. За капак Щерев дори преотдал търговската маса на трети лица, твърдят в жалбата. 

На "Чаталджа" не за първи път се жалват от скандалния Щерев. Заради блокирането на входа на пазара от магазин "Изгрев" в района редовно стават кавги. Миналото лято в разгара на сезона почти се стигна до бой, след като бус за зареждане се удари в един от палетите на  магазина, разхвърляни на самия вход на "Чаталджа". 

Щерев преди време излъга и че има договор с енергото и неправомерно си загради трафопост. Преди това пък от него се оплакваха жители от блок на ул. "Печ" заради това, че си загради паркоместа за собствено ползване само на метри от платената Синя зона в района на пазара.