Търговец на "Чаталджа" си присвои места за паркиране

Мисия Варна

15-05-2012, 17:26

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Според търговци от бутиците на пазар "Чаталджа" собственикът на магазина дори нямал разрешение за склада, които ползва зад магазина

Търговец на "Чаталджа" си присвои няколко места за паркиране само на метри от Синята зона до бариерата на пазара.

Жители от блока на ул."Войнишка" 1 ревнаха срещу стопанина на магазин "Изгрев" на пазара, който си направил барикада пред склада зад обекта си. "И на нас, които живеем тук понякога ни се налага да ползваме паркинга от Синята зона. Откъде накъде той ще слага камъни и други предмети за да си пази места за паркиране", разказа мъж живеещ в района.

Според търговци от вътрешността на пазар "Чаталджа" пък собственикът на магазина Щерю Щерев дори нямал разрешение за изграждането на склада, които ползва зад магазина. Сам си вдигнал съоръжението и заградил трафопост.

Търговецът парадирал и с връзките си със зам.-кмета на район "Приморски" Пламен Боев от ГЕРБ. Щерев наскоро станал член на ГЕРБ-Варна и често го засичали в офиса на партията на ул."Войнишка". Той дори се похвалил, че щял да уреди бариерата на подхода за пазар "Чаталджа" да бъде изместена в противоположния край на ул."Войнишка", за да не пречат влизащите коли и бусове на магазина му.

Според мълвата на пазар "Чаталджа" именно заради връзките на Щерев от кметството му били издали разрешително да ползва мястото пред магазина, което се стопанисва от "Пазари". Вместо да плаща наем на общинското дружество, търговецът се уредил с минимална такса, която плащал в районната администрация. Така той започнал да вади щайги със зарзават пред обекта си. Те обаче затрудняват зареждането на останалите в пазара, оплакаха се наематели от бутиците на "Чаталджа". По-големите бусове трудно завиват покрай натрупаните щайги и каси и се затруднява зареждането ни, проплакаха те. Разказаха и за съвсем пресен инцидент, в който бус се ударил в една от количките пред магазин "Изгрев".

Проверка на ВарнаУтре.бг установи, че миналата година Щерев е получил отказ от кметство "Приморски" да плаща за търговско място на районната администрация. Мотивът за отказа е бил, че мястото пред магазина се стопанисва от "Пазари". След като му отказали търговецът сключил договор с общинското дружество, който в последствие е бил прекратен.

Проверка за заградените места за паркиране обеща да инициира кметът на район "Приморски" Петя Проданова. "За отпред има разрешение, но за отзад не", каза пък зам.-кметът Пламен Боев. "Казвали сме на Щерю много пъти да не загражда, но той го прави, защото там паркират и не може да си влезе в склада", посочи още Боев. Дори обаче търговецът да не заграждал, там не трябвало да се паркира, защото било зелена зона. "Ако някой реши да паркира ще звъним на паяка", закани се Боев. Проверка установи, че въпросното място някога е било тротоар, от който не останало почти нищо.

Боев не скри и че има претенции към "Пазари" за това докъде се простира тяхната територия и от къде започва тази на кметството. Кметицата на "Приморски" пък съобщи, че Щерев щял да бъде предупреден да спре да използва името на Боев. "Все пак Пламен Боев издава разрешителните и не може така", каза Проданова.