На "Чаталджа" стигат до бой заради нагъл търговец

Мисия Варна

18-07-2012, 15:24

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Пъпеши хвърчат на пазара заради блокада от палети

До бой почти стигнаха тази сутрин на пазар "Чаталджа" заради нагъл търговец, който блокира зареждането на обектите, научи ВарнаУтре.бг.

Скандалът се разразил около 9 часа, когато микробус се опитал да излезе от пазарната площадка. Бусът влязъл два часа по-рано, за да зареди бутиците за плодове и зеленчуци, но в 9 часа достъпът му до изхода вече бил отрязан. От магазин "Изгрев", който се намира точно на входа на пазара, до бариерата извадили два огромни палета с плодове и зеленчуци и завъртели търговия директно от тях. Така блокирали движението по и без друго тясната алея. 

Шофьорът на товарния автомобил помолил палетите да се махнат, но продавачка от ромски произход му отговорила, че имала разрешение да си ги държи пред магазина. Когато мъжът поискал да види документ, започнал и скандалът. Към продавачката се присъединил и друг ром и двамата категорично заявили, че няма да махнат палетите. Последвало бутане и дърпане и само намесата на други търговци попречила да се стигне до по-сериозна физическа саморазправа. В суматохата по пазарната площадка захвърчали и пъпеши от палетите, разказаха очевидци.

В крайна сметка, за да излезе бусът, огромните щайги били изместени, но само за да бъдат върнати по-късно и да продължат да пречат на достъпа до останалите обекти на пазар "Чаталджа".

Стопанин на магазин "Изгрев" е Щерю Щерев, който преди време си беше заградил самоволно няколко паркоместа за лично ползване на метри от Синята зона в района. Срещу него в началото на месеца търговци от пазар "Чаталджа" са внесли жалба в районното кметство "Приморски" заради неудобствата, които Щерев им създава. Към жалбата е приложена и подписка, в която парафа си са сложили около 30 търговци. В жалбата си те сигнализират за множество нарушения от страна на Щерев. Вместо да плаща наем на общинското дружество "Пазари", както останалите наематели, той има договор с районното кметство за много по-ниска сума, алармират търговците. Освен това Щерев безнаказано завзел близо 80 квадрата територия пред магазина си, въпреки нормативите на общината, които позволяват не повече от 15 кв. м.

За капак Щерев преотдавал завзетите търговски площи, за да получава нелегални приходи, с което тотално е сгазил договора за наем, който е сключил с районното кметство, пишат още търговците в жалбата си. Те са сигнализирали и за това, че Щерев незаконно и самоволно е заградил терен зад магазина си, на който има трафопост. За тази територия Щерев също не е плащал нито лев.

След получаването на жалбата, от район "Приморски" инициирали проверка. Служители на общинския отдел по търговия и туризъм са установили, че Щерев неправомерно е завзел мястото с трафопоста. За това нарушение е актуван и санкцията, която трябва да плати, е 500 лв. Успоредно с това обаче трябва да заплати и обезщетение за времето, в което го е ползвал в троен размер или по около 4 000 лв. на месец със задна дата, докато освободи незаконно заграбения общински терен.