Търговец си загради трафопост, лъже за договор с енергото

Мисия Варна

31-08-2012, 14:17

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Наложило се служители на енергото да прескачат ограда, за да стигнат до трафопоста, защото нямало осигурен достъп до него

Собственик на магазин на пазар "Чаталджа" си загради на своя глава трафопост на улица "Войнишка", за да го ползва за склад. 

За да си ползва площадката около съоръжението, собственикът на магазин "Изгрев" Щерю Щерев излъгал и че има договор с енергото.

Историята започва след подаден сигнал до районното кметство "Приморски" за заградения трафопост от магазин "Изгрев" със собственик Щерю Щерев. Съвместна проверка на районната администрация и служители на общинската дирекция "Обществен ред" установява, че територията е общинска собственост и е заградена неправомерно. Общинарите съставят акт на Щерев на стойност 500 лв. Успоредно с това той трябва да заплати и обезщетение за времето, в което го е ползвал или по около 4 000 лв. на месец със задна дата, докато освободи незаконно заграбения общински терен.

Няма и месец от проверката обаче, когато собственикът на магазина, за да избегне плащането на акта и дължимото със задна дата, си измисля договор с енергото. "Налице е сключен договор с НЕК за ползване на площадката до трафопоста", отговарят официaлно от районната администрация на "Приморски" на подателите на сигнала. 

От НЕК обаче не са и чували подобно нещо, a трафопостът дори не е тяхна собственост. "Считано от 2004 година НЕК ЕАД поддържа и експлоатира само електропреносната мрежа високо напрежение на България. Това е годината, когато се появяват "стратегическите" инвеститори ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН. Те поддържат мрежите ниско и средно напрежение. Въпросният трафопост е елемент от мрежата средно напрежение на град Варна, собственост на Е.ОН", съобщиха от Националната електрическа компания. 

Трафопостът в крайна сметка се оказва на Е.ОН. Те пък не само че нямат договорни отношения с Щерев, а и достъпът до съоръжението им зависи само от волята на собственика на магазина. "Трафопост № 151, намиращ се на ул. "Войнишка" във Варна е собственост на Е.ОН България Мрежи. Компанията няма сключен договор с "Изгрев 2005" ООД за наем на площи в близост до съоръжението.  Достъпът до съоръжението за нашите служители се осигурява от собственика на магазина", коментираха от електроразпределителното дружество. 

Липсата на достъп до трафопоста вече е създавала и проблеми. Преди време през нощта в електросъоръжението възникнала авария. Наложило се служители на енергото да прескачат оградата, за да стигнат до трафопоста, защото нямало кой да им отвори, разказаха хора, живеещи в района. 

Междувременно от район "Приморски" открили и два акта за собственост за неправомерно заградената територия - един за държавна и един за общинска. "Оказа се, че територията, на която са магазинът и трафопостът е с акт за държавна собственост. Сега общината ще трябва да си коригира скицата, а ние ще сигнализираме Областния управител", коментира кметът на район "Приморски" Петя Проданова. "И на мен не ми харесва да има заграден трафопост, но това се оказва, че не е в нашите правомощия", посочи районният кмет. 

Тя допълни, че до края на днешния ден ще бъде изпратено писмо до Областния управител. От Е.ОН пък искали да започнат ремонт на трафопоста и настояват оградата да бъде свалена и да им бъде осигурен достъп.