Само двама от обвинените в отвличане остават в ареста

Домашен арест за третия, 5000 лв парична гаранция за четвъртия от групата

Апелативен съд потвърди ареста на Никола Николов и на Евгени Димитров, обвиняеми за отвличането на варненеца Йордан Радев. Техни съучастници са Георги Цветанов, Александър Колев и Антон Иванов. Отвличането е извършено на 16 януари.  

От първите събрани при разследването доказателства се установило, че Антон и Евгени познавали Радев и били в конфликт с него. Сговорили се с останалите обвиняеми да отвлекли Йордан, за да се саморазправят с него. В присъствието на Никола, пострадалият бил отвлечен, като първоначално бил зашеметен с електрошок от Евгени. Насилниците го напъхали в багажника на лек автомобил и против волята му го отвели в дома на Антон. Близо едно денонощие петимата обвиняеми били жертвата си. Следи от предмета, с които мъжете са причинили телесни повреди на Йордан били открити при СМЕ. Радев избягал и сигнализирал органите на реда. Още при първите показания, включително пред съдия пострадалият подробно обяснил за 5-та мъже, които го отвлекли и отвели в дома на Антон, за систематичния бой, затова, че го снимали с мобилен телефон и го принуждавали да прави самопризнания. С определения на ВОС от 22 януари 2016 година Евгени Димитров, Никола Николов и Антон Иванов са с мярка за неотклонение "задържане под стража", а Георги Цветанов и Александър Колев, търпят "домашен арест".
За да потвърди ареста на Николов (38г.) и Димитров (27г.) днес Варненският апелативен съд се позова на събраните в хода на разследването гласни свидетелства, на показанията на обвиняемите, на разпознаването, както и на СМЕ, установила следите от насилието върху пострадалия. Освен за това престъпно деяние Евгени е обвинен в кражба на 90 лв и на мобилния телефон на пострадалия, в който поставил своята SIM карта и започнал да го ползва като свой. Николов е реабилитиран по право след наказание за тежко умишлено престъпление, а това за съдът преценява като лоши данни за личността му.

Варненският апелативен съд потвърди днес втората по тежест мярка за процесуална принуда "домашен арест", определена спрямо Александър Колев. Определи "парична гаранция" в размер на 5000 лева за обвиняемия Георги Цветанов.