Отвлеченият варненец бил бит и сниман

Крими

22-01-2016, 17:47

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Задържаха петима, отвлекли 24-годишен варненец

Съдът задържа под стража трима от насилниците, а другите двама пусна под домашен арест

Окръжният съд остави в ареста трима от петимата мъже, обвинени в отвличане на 24-годишен варненец. Другите двама бяха пуснати под домашен арест поради липса на лоши характеристични данни. Съдът намери, че на този етап от разследването може да се направи обосновано предположение за съпричастността на петимата към деянието. Основания за това са показанията на пострадалия и други свидетели на отвличането и побоя.

Според представените в съдебна зала доказателства 24-годишният Йордан Р. имал конфликт с един от своите похитители. На 14 януари т. г. Йордан гостувал в дома на обвиняемия Антон Иванов. След гостуването му 29-годишният Иванов решил, че му е откраднат таблета и няколко породисти кученца, които отглеждал в дома си. Според Иванов пострадалият му дължал и пари. Така Иванов и 28-годишният Евгени Димитров решили на 16 януари да отвлекат 24-годишния варненец.

Обадили се на техните познати - 26-годишния Александър Колев, 30-годишния Георги Цветанов и 37-годишния Никола Николов, и повикали Йордан на среща. На уговореното място той бил ударен с електрошок от Евгени, а след това натоварен в багажника на кола. Мъжете го откарали в дома на Иванов, където в продължение на едно денонощие Йордан бил бит и сниман с телефон, докато го принуждавали да прави самопризнания.

Според показанията на пострадалия, той успял да се измъкне от похитителите на следващия ден, а на 18 януари се прибрал в дома си и подал сигнал в полицията. Разследващите органи събират доказателства и за извършено друго престъпление. Майката и сестрата на пострадалия твърдят, че са били принуждавани да дадат пари със заплаха, а сестрата на Йордан била превела 50 евро на един от обвиняемите.

27-годишният Евгени Димитров е привлечен като обвиняем освен за отвличане и за извършен грабеж на 90 лева и мобилен телефон "Самсунг Галакси" от пострадалия. 30-годишният Антон Иванов е обвинен за извършване на престъпление в условията на опасен рецидив, което е основание за налагане на най-тежката мярка за неотклонение" задържане под стража". 37-годишният Никола Николов има предходна съдимост, но е реабилитиран по право. Той остава в ареста с първоначална мярка "задържане под стража".

За 30-годишния Георги Цветанов и 26-годишния Александър Колев съдът не разполага с лоши характеристични данни. По отношение на двамата бе определена мярка за неотклонение "домашен арест". Определенията на ВОС могат да бъдат протестирани или обжалвани в 3-дневен срок.

Наблюдаващият делото прокурор от Окръжната прокуратура ще протестира пред Апелативния съд по-леките мерки за неотклонение спрямо двамата извършители на отвличането.