Варненци възроптаха срещу детски площадки

Едната се изграждала до блокове, в които живеели предимно възрастни хора

Новоизграждащи се детски площадки във варненския кв. "Левски" станаха причина за ожесточен спор между граждани, съветници и представители на общинската администрация. Едната площадка се намира на ул. "Явор", а другата между блокове 1 и 2 в "Левски". В първия случай гражданското недоволство е предизвикано от това, че изграждането на новата площадка предвижда премахване на дървета. Хората са и против това, че е излята бетонна основа, върху която да се изгради настилката на мястото за детски игри.

В другия случай гражданите недоволстват тъй като новата площадка се изгражда до блокове, в които живеели предимно възрастни хора, а те предпочитали да има повече пейки, отколкото съоръжения за детска игра. Освен това наблизо има още няколко детски площадки, обясниха граждани пред съветниците от комисията по благоустройство.

Новите площадки се изграждат незаконно, заяви още пред местните парламентаристи Ваня Казакова, която заедно с домоуправители от кв. "Левски" преди дни изрази публично недоволство срещу нов устройствен план за микрорайон 17 от квартала. По думите й, незаконосъобразно собствеността на въпросните площадки е била сменена от публична държавна в частна общинска. Гражданите се оплакаха и от липса на обратна комуникация от страна на местната власт, до която са адресирали няколко жалби.

В отговор заместник-кметът по инфраструктурата Христо Иванов заяви, че още преди месеци е проведена среща с недоволните граждани, на която е било предложено те да представят проект за начина, по който да изглеждат площадките, но това така и не се е случило. Заместник-кметът информира и, че площадките се подкрепят от друга група граждани. От своя страна главният архитект на общината Виктор Бузев заяви, че са отрязани само издънкови сливи, а на бор са били подкастрени долните клони.