Варна с 28 бебешки площадки

Мисия Варна

26-07-2015, 17:47

Снимка:

Facebook

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

60 са комбинираните площадки за игра, най-много са в "Приморски" - 23

С 28 детски площадки за деца на възраст до 3 години вече може да се похвали Варна. Най-много те са на територията на район "Одесос" – 11, във "Владиславово" техният брой е 9, а в "Аспарухово" – 8, съобщиха за Varnautre.bg от общинската дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване". Все още няма изградени бебешки площадки в останалите два района на морската столица, но се предвижда такива да има и там.

Инициативата по изграждането им обаче не среща пълна подкрепа от родителите. Според някои майки не е удачно площадки в междублоковите пространства да са за деца до определена възраст. "Това автоматично не означава, че по-големите деца не могат да играят в тях, но означава, че не могат да ползват съоръженията, което е същото", възмущава се варненска майка, която посочва, че площадките в междублоковите пространства в повечето случаи се ползват от деца на различни възрасти. Защо те не са навсякъде комбинирани, пита варненката. Тя недоумява и защо на площадката на ул. "Рила", на която тече ремонт, новоизграденият пясъчник е с твърде голяма дълбочина.

Според наредбата за условията и реда за устройство и безопасност на детските площадки, тези, които са за ползватели от 3 до 12 г. могат да бъдат комбинирани с такива за ползватели до 3 години, заявяват от общинската дирекция по инженерна инфрастуктура.

Данните сочат, че най-много комбинирани дески площадки има в район "Приморски" (23), където има и 50 площадки за деца от 3 до 12 г. Едва пет са площадките за деца на възраст от 3 до 12 г. в район "Аспарухово", където комбинираните са 8. В район "Младост" има 10 комбинирани и 44 площадки за по-големи деца, във "Владиславово" съответно 11 комбинирани и 16 за деца от 3 до 12 г. и в "Одесос" – 8 комбинирани и 30 за по-големи деца.

Плановете на Община Варна са да обнови около 200 детски площадки, като те се приведат във вид, съответстващ на европейските стандарти.