Код "синьо" за всички фенове на "Спартак"

Привържениците отново обявиха пълната си подкрепа за ФК "Спартак Варна"

Членовете на новосформирания Футболен клуб Спартак Варна проведоха публична дискусия с феновете. На нея присъстваха членовете на сдружението Атанас Атанасов, Илко Станчев, Людмил Горанов, Траян Дянков и Димитър Трендафилов, около 50 привърженици на клуба, таланти от школата на "соколите", както и техни родители. На единия стол между Атанасов и Дяанков стоеше фланелка с името на покойния Живко Господинов, който бе сред учредителите, а в залата бяха неговите съпруга и дъщеря. Присъства и Георги Арнаудов - представител на Дирекция спорт към община Варна.

Пред присъстващите Атанас Атансов сподели, че това е първата стъпка, която трябва да се направи – всички да се обединят и да покажат на общинарите, че това е Спартак-ът, който привържениците припознават за свой. Той добави, че няма как на този етап да бъде получена и базата на клубния стадион "Спартак", но се надява по-нататък и това да стане, тъй кметът го е уверил за подобни намерения в частен разговор.

"Пред всички вас заявяваме, че ако ни бъде отдаден СК "Локомотив", има човек, който е готов да помага на клуба. Това е първото, което можем да ви предложим. Стартираме от "А" окръжна група и продължаваме да се борим за нашия дом - стадион "Спартак". Но всичко ще стане стъпка по стъпка. В момента клубното съоръжение е в супер окаяно състояние и няма как на него да се провежда футбол от каквото и да е ниво. Обещавам, че ако получим стадион "Спартак", ще поискам лично от премиера средства за реновирането му. Нормално е, след като за стадиона на Черно море се отпускат пари, и за Спартак да има. Все пак нашият клуб е по-обичаният от двата в града и с повече привърженици", каза Орела. Той добави, че стадион "Спартак" е отдаден на управлявания от Иван Петров клуб Спартак 1918 за ползване за още 9 години, но общината може да развали този договор с едномесечно предизвестие.

Илко Станчев пък бе категоричен, че по този начин, по който в момента функционира школата на Спартак, е обидно за всички привърженици, родители и деца, свързани със "соколите". Според него това в момента е единственият ход на сдружението, зад което са застанали феновете и битката трябва да се води докрай.

"Всички знаят какво е състоянието на "Локомотив". Направиха два терена, които в момента не функционират, а на този с изкуствена трева се вижда бетонът. Съблекалните не са пипани откакто аз бях юноша в Спартак. На тази същата мивка на времето си миех обувките", обясни Станчев и продължи - "Поканихме съвсем официално хората, които в момента са в Спартак 1918. След като няма нито едно лице от тях и треньор на децата, за мен означава, че те са доволни от всичко в школата. Не е нормално тези млади таланти да нямат топки, с които да тренират, сами си купуват екипите и плащат за пътуванията за мачовете от първенството", каза Станчев.

Димитър Трендафилов пък допълни своя колега: "Вижте на кое място се намират отборите на Спартак в регионалните групи. Не на национално ниво. Срамно е да падаме от отбори като Каварна, където имат по десет деца в набор".

Привържениците, които взеха думата, бяха категорични, че Иван Петров ги е излъгал, като преди време ги е организирал срещу наречения от тях ведомствен отбор Спартак 1918, а в момента го управлява. Атанас Атанасов пък им разкри, че бившият треньор на тима Иван Маринов-Маслара му е разказал история как Иван Петров казал, виждайки автобуса на Спартак 1918, че това е автобусът на фалшивия Спартак. Затова и Маслара се чудел "как сега Иван Петров управлява фалшивия Спартак".

Всички на срещата се обединиха зад сдружението и обещаха, че утре ще се съберат в 9 ч. в общината, за да демонстрират подкрепата си. Трима или четирима привърженици са предвидени и за членове на Управителния съвет на клуба. Феновете обявиха код "синьо" за утрешната сесия на Общинския съвет.

Срещата приключи с едноминутни аплодисменти за Живко Господинов.