Роналд Донев: Спартак се превърна в приют за "бежанци"

Новите италиански шефове не са дошли във Варна да правят футбол, твърди синът на бившия шеф на Левски Дончо Донев

Последното нещо, за което са дошли италианците в Спартак, е да правят футбол. Това каза с голяма доза болка пред varnautre.bg централният бранител на "соколите" Роналд Донев, който вчера напусна отбора. Синът на бившия шеф на Левски Дончо Донев остро критикува ръководството на синия варненски клуб и нарече случващото се на "Коритото" "пълна пародия". За Антон Фажев (б.а. председателят на УС на Спартак 1918) смята, че е човек, неразбиращ от ръководенето на футболен клуб. Според Донев-младши, цялата ситуация в Спартак в момента е трагична, а футболистите, които пристигнаха от Италия, Молдова и Румъния не стават за професионален футбол.

"Всичко, което се случва в Спартак може да се определи като трагикомедия. От самолет се вижда, че нещата в клуба не са добре. Новите шефове от Италия не правят абсолютно нищо, освен че водят играчи на килограм. Въпросните италианци нямат нищо общо с футбола. И като го казвам, нямам предвид само футболистите, а и новите ръководители. Бил съм в италиански отбор на проби и имам представа как се работи там. Много се съмнявам, че тези хора са дошли в Спартак да правят футбол. С нищо не показват, че имат намерения да правят каквото и да било за по-доброто бъдеще на клуба", каза Донев.

"Неправилната политика от човек, който не разбира от футбол - Антон Фажев докара Спартак до това положение. На този клуб му трябва сериозен ръководител, който си разбира от работата. И всичко да започне от нулата. Човек, който да може да се справи с тежкото положение, в което се намира Спартак".

"В момента клубът е по очи и затова се хвърлят всички надежди в появилите се отникъде италианци. Превърнаха Спартак в приют за "бежанци". Обещават се страхотни неща, а само за по-малко от седмица станах свидетел на ситуации, които сами говорят, че няма футболно и ръководно мислене в тези хора. Преди 4 дни новите шефове от Апенините ни настаниха в 5-звезден хотел, пълен лукс. Оказа се обаче, че все още не са внесли обещания депозит и вече искат да ни гонят. Нямаме екипи, нямаме топки. Цялата екипировка, за която слушаме и четем по медиите в интервюта с големи обещания, поръчана от италианците, първоначално трябваше да пристигне в понеделник. После стана сряда, а сега последното е до края на седмицата".

"Стигна се до там, че за първото занимание нямахме калци, а трябваше да играем двустранна игра. Наложи се в последния момент Фажев на пожар да купува чорапи за да спасява положението. Затова закъсняхме с 30 минути за заниманието. А в същото време се говори за организация като в Лугано... Отделно имаме да получаваме заплати, а за тях никой нищо не казва. Само се повтаря - изчакайте два-три дни... В клуба има огромно напрежение и то пада върху българите - футболисти и треньори. Всички са изнервени от ситуацията".

"Днес поискахме разговор с треньорското ръководство. В момента, в който обяснявахме, какви притеснения имаме относно ситуацията в клуба, новият помощник треньор Бруно Федеричи просто се обърна и започна да се преоблича за тренировка. Не ни отрази изобщо, все едно ни нямаше. Разхожда се по долни гащи в стаята... Единственото нещо, което каза - "Като не ви харесва си тръгвайте, никои на сила не държим тук". Не отива на човек, който твърди, че се е занимавал с голям футбол в Италия и има претенции за специалист, да се държи по подобен начин. И тези хора ни говорят за професионализъм. Нищо професионално не видях в нито един от тях. Всичко е пародия! Човек не знае да се смее ли или да плаче. Аматьорщина от всякъде".

"Тук искам да отбележа, че треньорът Иван Маринов е много стойностен човек, добър треньор и специалист. Маслара дойде в Спартак в края на първия полусезон и за малкото време в клуба направи от една банда - отбор. Всички момчета, които останаха в Спартак, го направиха
заради него".

"Сега всичко е обвито в мъгла и несигурност. Обстановката не е като в нормален клуб и затова взех решение да си тръгна. Не вярвам, на нищо от това, което казват италианците, а и не знам някой изобщо във Варна да им вярва...може би само Фажев!", завърши Роналд Донев.