Местят първолаци от ОУ "Захари Стоянов" в друго училище

Мисия Варна

28-07-2014, 16:12

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В школото има място за 1 паралелка, приети са 5

Част от паралелките с първолаци за новата учебна година на ОУ "Захари Стоянов" ще бъдат преместени в друго училище поради липса на материална база, научи Varnautre.bg. Решението е взето след споразумение между директорите на двете училища и настоятелството на "З. Стоянов".

Проверка на образователния инспекторат от 23 юли констатира, че са приети 5 паралелки първи клас (за миналата година са били 7), като за 4 от тях няма място в школото. Заповед на началника на Инспектората по образование е указала колко трябва да са паралелките, оспорвайки решение на педагогическия съвет на училището.

След обжалване от засегнатите, Административен съд - Варна, оставя в сила заповедта, с която обаче от основното училище отказват досега да се съобразят. Освен приетите 5 паралелки в "Захари Стоянов" има и 1 подготвителна група. Първоначалната идея на педагогическия съвет на училището е да се използват за някои от паралелките стаи в подблоковото пространство на бл. 67. Там стаите обаче са малки и не събират повече от 16 деца.

От РЗИ-Варна пък не са дали "добро" за настаняване на първолаци там предвид условията и са дали предписания за отстраняване на нередности, което още не се е случило. Под въпрос е дали въобще от РЗИ ще разрешат обучението на деца там.

"В нормативна уредба, касаеща образованието, няма предвидено задължение в дадено училище да бъдат приемани всички деца, подали документи за прием там", коментира началникът на инспектората по образование Венцеслава Генова. "Освен това Европейският съд по правата на човека вече има трайна практика, сочеща, че правото на образование е възможността на едно лице да се възползва от средствата за обучение, които съществуват в определения момент", допълни тя.

Това означава, че всяко дете трябва да има достъп до образование в произволно училище, но не в някое конкретно. "Аз , като представител на териториалното поделение на министерството на образованието, съм длъжна да оказвам контрол и върху материално- техническите условията, при които се изпълнява учебния план, така, че да няма вреди върху здравето и живота на децата", коментира още казуса Генова.