Започна приемът на документи по програмата "Ин витро"

2000 лева е максималната сума, която ще бъде отпускана от общинската хазна

Приемът на документи за общинската програма "Ин витро" започна. Кандидатите могат да подават нужните документи в сградата на община Варна на гише "Здравеопазване" . "Бюджетът на общинската програма "Ин витро" през тази година е 100 000 лева, като финансирането няма да дублира националния фонд "Асистирана репродукция". Така изпълнявам ангажимент, който поех при срещи с хора с репродуктивни проблеми, защото най-важното днес е нашето бъдеще - децата ни", коментира кметът Иван Портних.

Сформирана е специализирана комисия с негова заповед, която ще разглежда документите на кандидатите, като на заседанията й може да присъства представител на фондация "Искам бебе". Предвижда се комисията да заседава ежемесечно /при достатъчен брой подадени заявления/, а двойката да получава отговор в рамките на месец-месец и половина от подаване на заявлението,след приемане напредложенията от ОбС.

Ще се финансират инсеминации, лапароскопии, хистероскопии и други скъпо струващи изследвания и процедури. Максималната сума, която ще се отпуска от местната хазна, е 2 000 лева. Това означава, че минимум 50 варненски двойки ще могат да разчитат на общинско финансиране. Молбите ще се разглеждат по входящ номер.

Парите от общинския фонд ще се отпускат само на семейства с доказан стерилитет и след представяне на набор документи, посочени в сайта на община Варна, в раздел "Дирекции и дейности" - "Здравеопазване".