100 000 лева за бебета от епруветка

Мисия Варна

03-02-2014, 15:05

Снимка:

n/a

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

100 000 за ин витро иска фондация от Общината

Общината ще финансира подготовката на двойки за инвитро процедури

100 000 лева са заложени в бюджета на Община Варна за 2014 година в помощ на семействата с репродуктивни проблеми. Това е станало по предложение на кмета Иван Портних, след като проблемът беше поставен пред него от фондация "Искам бебе". Това стана ясно по време на заседание на комисията по здравеопазване днес.

Община Варна беше първата в страната, която задели пари за инвитро процедури на бездетни семейства. По-късно тази дейност беше поета от национален фонд и Община Варна беше глобена за дублиране на финансирането. Предлаганите за гласуване сега 100 000 лева са нужни за подготвителни процедури - операции и изследвания, които да подготвят двойката за включване в националната инвитро програма.

От администрацията отказаха да отпуснат парите директно на фондация "Искам бебе". Те ще бъдат раздавани на съответните двойки с решение на специална комисия, която трябва да прецени дали нужните процедури се поемат от здравната каса или не. Заложени са между 2500 и 3000 лева на двойка. Вече са готови критериите за одобряване на кандидатстващите, обясни доктор Лидия Маринова - заместник кмет по здравните и социалните въпроси.