30 000 семейства във Варненско се борят за дете

Животът

29-10-2013, 17:00

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Фондация "Искам бебе" откри информационен център до Колхозния пазар

Над 30 000 двойки във Варненска област имат репродуктивни проблеми. Това стана ясно днес при откриването на информационен център на фондация „Искам бебе”, финансиран от д-р Милен Врабевски, който неотдавна беше обявен за Европейски гражданин за 2013 г.

В центъра до Колхозния пазар - на ул. „Начо Начев“ 6, всяко от семействата с проблеми може да потърси информация и помощ, да бъде насочено към специалист или подходяща програма за "ин витро" процедура. "Нека този център бъде полезен не само за семействата с проблеми, а и за тези без проблеми, защото демиграфската криза в България в насъщна", каза отец Дончо, който освети днес офиса на "Искам бебе". Д-р Врабевски от своя страна благодари на Варненската и Великопреславска митрополия за подкрепата, тъй като на много места в страната църквата реагирала остро дори при споменаването на темата за асистирана репродукция. "Свидетел съм на много случаи, в които жени, загубили всякаква надежда да имат бебе с медицинска помощ, се обръщат с гореща молба към Господ и става чудо", сподели обаче отец Дончо.

„Нека се случват повече чудеса - в превод: повече бебета", пожела кметът Иван Портних. Той обеща, че Община Варна ще направи всичко възможно да осигури средства за по-активна подкрепа на хората с репродуктивни проблеми.

В центъра на фондация "Искам бебе" е разположен и "щабът" на инициативата „Ангелска чудотворителница“. Чрез нея от продажбата на ръчно изработени предмети от доброволци на фондацията се събират средства в помощ на двойки с репродуктивни проблеми. На откриването днес присъстваха няколко двойки с близнаци, родени чрез "ин витро". Много от майките не криеха сълзите си, разказвайки за "чудото", което им се е случило.