Започват матурите за четвъртокласниците

По преценка на учителя, оценката може да бъде вписвана като текуща

Четвъртокласниците се явяват на изпит за външно оценяване по български език днес. Малката матура по български език е под формата на тест, като учениците ще трябва да отговарят и на четири отворени въпроса.

Външното оценяване по математика за четвъртокласниците ще е на 8 май, по „Човек и природа" - на 12 май, а по предмета „Човек и общество" - на 13 май.

Националните външни оценявания в IV клас по четирите учебни предмета започват в 10:00 часа на определения ден и се провеждат едновременно във всички паралелки. Изпитването е писмено и се провежда за един учебен час (40 минути), а за учениците със специални образователни потребности - за два учебни часа.

Националното външно оценяване в ІV клас се провежда за осма поредна година по единен формат, който за всеки от предметите включва предимно въпроси с избираем отговор, а по български език и литература - със свободен отговор.

Целта на проверката е чрез еднакъв за всички ученици в страната изпитен инструментариум (тестови задачи) обективно да се оцени нивото на усвояване на знанията и уменията по съответния предмет.

По преценка на учителя оценката може да бъде вписана в дневника на класа и в бележника на ученика като текуща.