Всеки ученик - с персонален код

Животът

06-05-2014, 08:18

Снимка:

БГНЕС,архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Идеята е така да може да се следи всичко, което се случва с ученика в училище от началото до края.

Всеки ученик - с персонален код. Идеята е разписана в план към стратегията за отпадащите ученици на министерството на образованието. Целта е да се номерират учениците и така по-лесно да се проследява кой влиза и кой излиза от системата. Това ще намали броят на преждевременно напуснали училище, информира Нова телевизия.

Освен ЕГН-та всички ученици от 1 до 12 клас да имат индивидуални номера. Идеята е така да може да се следи всичко, което се случва с ученика в училище от началото до края. Или иначе казано, ако дете се премести от едно училище в друго, това да бъде отчетено в специална система.

Така ще стане по-ясно и кои деца са в риск или застрашени от това да отпаднат от училище. Шестте деца на Жана Симеонова посещават училище, но често ѝ се налага да ги изпраща без пари за закуска. „Някой път така от изнемогване казвам, че ще ги спра от училище, но след като си поговорим малко си казваме, че не можем да го спрем и пак ги пускаме”, казва тя.

Когато не може да ги изпрати на училище заради липса на дрехи, майката взима дрехи и обувки от познати. А още от сега започват да спестяват и пари за следващата учебна година. Когато отсъства от училище, първокласничката Лидия учи уроците си вкъщи.

В столичното 31-во училище вече са помисли ли за по-засилен контрол на учениците. За това дали са в час, дали закъсняват и какви оценки имат отговаря електронния дневник. Той обаче е рядкост в училищата.

Пилотният проект на системата може да стартира най-рано от следващата учебна година, в зависимост от европейските средства.