Черно море отстъпи драматично на Левски на финала за Купата

"Сините" вдигнаха трофея след успех с 100:97

Черно море се бори мъжки, но не успя да побеи тима на Левски във финала за Купата на България. В домашната си зала "Универсиада" сините победиха моряците със 100:97 след изключителен сблъсък между двата тима. Те се бориха здраво от началото до края, като "сините" бяха напред в резултата през цялото време, но не успяха да си осигурят спокойствие. Последната минута пък бе истински екшън, но в крайна сметка Левски оцеля и вдигна първа купа от 2010 година насам.

Варненци започнаха с видимо притеснение и левскарите се възползваха от това повеждайки с 10-2 и 13-4, като 8 от първите десет точки бяха на Ники Върбанов. След това обаче Асен Великов отбеляза тройка и това подейства добре на "моряците", които се върнаха в мача. След първата част Левски все пак водеше, а това продължи и във втората, когато разликата пак стана 9 точки. Малко по-късно варненци направиха серия от 7-0, като с успешна стрелба на Станислав Цонков те поведоха за първи път. Брандън Хийт обаче отговори с важна тройка в последната секунда на атаката, а тя започна серия от 9-1 за "сините", с която завърши полувремето. В последната секунда пък Хийт вкара тройка от центъра и така преднината на Левски стана 7 точки.

През второто полувреме Левски на два пъти дърпаше с 9 точки, като втория имаше шанса и да увеличи разликата, но го пропусна. Така варненци се върнаха на само две точки пасив, а малко след това Чалмърс вкара тройка. След 30 минути обаче разликата бе 4 точки и всичко остана да се решава в края.

При оставащи малко повече от шест минути Педжа Стаменкович имаше отворена стрелба от тройката, но пропусна и не можа да изравни. Чалмърс отговори на варненци с кош и тройка, с които вдигна преднината на своя тим на 8 точки при 05.23 до края. При оставащи две минути "сините" поведоха със 7, но гостите веднага след това върнаха тройка. След това варненци имаха още два шанса да намалят изоставането си, но ги пропуснаха. След това Чалмърс бе фаулиран, като малко преди това "моряците" имаха претенции за нарушение срещу Милян Пупович. Малко след това сърбинът поиска обяснение защо такова не бе отсъдено и получи техническо нарушение. Левскарите вкараха 3 точки, след което сбъркаха при подаването си от аута. Последва тройка с фаул на Джордже Тресач, който вкара и наказателния за пасив от 3 точки. След това двата тима си размениха по две, а след нова грешка на Левски топката открадна Цонков. Той бе фаулиран и вкара веднъж, с което пасивът стана само 2 точки. Джоунс отговори с два наказателни за Левски, а Асен Великов направи същото. Чалмърс също си свърши работата от наказателната линия, след което Великов отбеляза кош и бе фаулиран, но пропусна от наказателната. Последва нарушение срещу Джоунс, който отново не трепна, след което Цонков бе фаулиран при опит от тройката. Той успя в първите си два опита и изпусна нарочно третия, но Пупович влезе по-рано в полето и съдиите го отсъдиха. Майк Уилкинсън бе фаулиран 2.1 секунди преди края, а той успя само във втория си опит за разлика от 3 точки. След това Захариев блокира опита на Великов от тройката и така двубоят приключи.

Най-резултатен за победата стана Брандън Хийт с 31 точки, а той добави и 6 асистенции. Компания му правеше и Лайънъл Чалмърс, който завърши с 27 точки, а и двамата вкараха по пет тройки.

За варненци Джордже Тресач завърши с 20 точки, а по 19 имаха Асен Великов и Милян Пупович (13 борби).