Фалшивата декларация на мераклията за шеф на ВиК излезе наяве

Синдикати във водоразпределителното дружество сезираха прокуратурата

Варненската районна прокуратура е официално сезирана за подаването на декларация с невярно съдържание от страна на налагания от държавата Пламен Стоянов за нов шеф на ВиК. Сигналът е подаден от председателя на секцията на КТ "Подкрепа" във "Водоснабдяване и канализация - Варна" Лидия Димитрова . 

На 23 юни 2013 г. беше проведено общо събрание на съдружниците ВиК-Варна, на което беше избран нов управител - Пламен Георгиев Стоянов. След това събрание, в съответствие с Търговския закон, новият управител следва да подаде набор от документи в Търговския регистър, за да бъде вписан като Управител, т.е. изборът да произведе действие. Сред тези документи е и Декларация по чл. 20 от "Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие и капитал", че "не извършва търговски сделки от свое или от чуждо име; не е съдружник в събирателни, командитни и дружества с ограничена отговорност; не заема длъжност в ръководни органи на други дружества; не е лишен от свобода; не е управител, контрольор и член на управителни органи на други дружества с държавно участие; не е народен представител, министър и т.н. държавни длъжности; не е държавен служител и не работи по трудов договор.

Пламен Георгиев Стоянов е заявил официално липсата на тези обстоятелства, чрез подаване на нотариално заверена Декларация в Търговския регистър.

На 21 декември 2013 г. въпреки висящите все още съдебните дела, беше проведено ново общо събрание на съдружниците, на което отново беше избран  за управител Пламен Стоянов, след което, отново е заявил официално липсата на гореописаните обстоятелства, чрез подаване на нотариално заверена Декларация в Търговския регистър.

Налаганият от държавата в лицето на Министерството на регионалното развитие за управител на водоразпределителното дружество обаче е подал нотариално заверените декларации, декларирайки неверни обстоятелства на два пъти.

"Декларираните в декларациите обстоятелства са неверни и това е видно от обикновена справка в Търговския регистър на името на Пламен Стоянов. Към дата 21.06.2013 г., както и към 22-и декември 2013 г., т.е. ден след подписване на втората нотариално заверена декларация, той е управител и собственик на капитала на "МИПС" ЕООД, "ПСМ- ТРАНСПОРТ" ЕООД, и член на Съвета на директорите на "МИПС- ИНВЕСТМЪНТ" АД.

На 18.12.2013 г. Стоянов е подал искане за ликвидация на дружествата. Ликвидация обаче няма нито към датата на подписване на декларацията - 21.12.2013 г., нито към следващата дата - 22.12.2013 г. Същото е фактическото състояние и към датата на първото общо събрание на "Водоснабдяване и канализация - Варна" ООД, проведено в София на 23.06.2013 г., когато той също е подписал идентична Декларация по чл. 20 от Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие и капитал, без дори да е задействал процедура за заличаване от търговските дружества, на които е собственик и управител", пише в сигнала си до прокуратурата шефката на синдиката. 

Към сигнала, който освен до обвинението е пратен и до Комисията по предотвратяване на конфликт на интереси, премиера, председателя на Народно събрание и МРРБ, са приложени подписаните от Стоянов декларации и разпечатки от Търговския регистър.

Пръв за фалшивата декларация на Пламен Стоянов, заговори бившият вътрешен министър и съратник на Георги Първанов в проекта АБВ- Румен Петков, миналата седмица. 

Припомняме, че минала година държавата два пъти се опита да смени сегашния шеф на ВиК Валентин Вълканов с Пламен Стоянов. Заради обжалвания от страна на община Варна, която също е акционер в дружеството обаче, Стоянов все още не успява да седне в директорското кресло.

Следващият опит ще бъде направен на 19 февруари, за когато държавата е свикала поредното Общо събрание на ВиК - Варна.