Държавата ще се пробва за трети път да смени шефа на ВиК

Мисия Варна

16-01-2014, 16:33

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пак гласуваха смяна на шефа на ВиК, общината обжалва още днес

Общото събрание е насрочено за 19 февруари, отново не са спазени процедурите по свикване

Трети пореден опит за смяна на сегашния шеф на ВиК - Варна Валентин Вълканов ще направи мажоритарният собственик на дружеството, в лицето на държавата, която притежава 51%, навръх годишнината от обесването на Васил Левски - 19 февруари, научи Varnautre.bg

Общото събрание и този път е свикано без да са спазени процедурите за уведомяване на останалите акционери по надлежния ред, както и няма разпратен дневен ред на заседанието.  

При предишните опити за смяна на Вълканов, община Варна, която е притежава 38% от акциите обжалва легитимността на Общото събрание на основание - именно неспазените процедури. 

Последното Общо събрание на ВиК, в което държавата се опита да освободи Вълканов и на негово място да наложи Пламен Стоянов се състоя на 21 декември - седмица след злополучната сесия, решенията от която бяха върнати от Областния. Докато течеше заседанието стотици служители на водоразпределителното дружество се събраха на протест, срещу смяната на Валентин Вълканов. 

От всички акционери, единствено Община Варна гласува против и още в същият ден започна процедура по обжалване. Така сценарият от първото Общо събрание се повтори и Пламен Стоянов отново не успя да седне в директорското кресло на ВиК. 

Третият опит на държавата стана възможен, благодарение на Областния управител Иван Великов, който връщайки решенията от сесията, направи представителя на Община Варна в Общото събрание нелегитимен. Така мажоритарният собственик получи основание да свика поредното Общо събрание, чиято цел е налагането на Пламен Стоянов за директор.