Пробутваният за нов шеф на ВиК - клиент на прокуратурата

Пламен Стоянов е подал документ с невярно съдържание

Налаганата от държавата кандидатура за нов шеф на ВиК - Варна Пламен Стоянов е подал декларация с невярно съдържание, за което е сезирана прокуратурата. Това съобщи бившият вътрешен министър и съратник на Георги Първанов в проекта АБВ Румен Петков, който гостува в предаването "Тази сутрин" на bTV (виж видео).

Румен Петков повдигна въпроса за варненското водоразпределително дружество по време на коментар за кадруването в държавните дружества и институции от управляващите. 

"С опитите да бъде назначен нов управител на дружеството във Варна, който не отговаря на изискванията в закона, дори нещо повече пуска декларация с невярно съдържание, няма как да претендираш, че си изчистил проблемите, които тревожат обществото", каза Петков. Той определи кандидатурата като скандална, но все пак защити министърката на регионалното развитие, на чието подчинение е ВиК. Според Петков някой я заблуждавал. 

"Въпреки, че подава документ с невярно съдържание през юни, му повтарят номинацията и през декември", посочи бившият силов министър. Той уточни, че става дума за декларация, в която мераклията за шефския пост във ВиК - Варна е посочил, че няма участие във фирми. "Той обаче е собственик и управител във фирми. Доколкото знам за това е сезирана и прокуратурата", обяви Петков. 

Припомняме, че на 19 февруари предстои третото по ред Общо събрание на ВиК, чиито мажоритарен собственик е държавата. На него отново ще бъде направен опит за освобождаването на сегашния шеф на дружеството Валентин Вълканов и назначаването на Пламен Стоянов.