Кап. Собаджиев - сред краста и кална вода

Огромни нарушения в панамския затвор "Ла Хоя" са открили инспектори на "Хюман райтс"

Големи нередности в панамския затвор "Ла хоя", където лежи българският капитан Светлозар Собаджиев са открили инспектори от "Хюман райтс" през август, съобщава местната преса.

Нарушенията са най-вече в начина, по-който се приготвя и разнася храната на затворниците, както и в непречистената, кална и носеща болести вода.

По време на рзследването е станало ясно, че много от затворниците са с тежки кожни инфекции, най-вече с краста. Омбудсманът е поискал от затворническите власти и от Министерството на здравеопазването да се предприемат спешни мерки, за да се гарантира правото на здраве на лишените от свобода, които са засегнати от тези условия, както в случая на тези, които живеят на Pavilion 3, намиращ се в непосредствена близост до кухнята и всички те са с кожни инфекции. 

Варненският капитан беше арестуван на 28 март 2011 в Кристобал, Панама, по обвинение, че на кораба, командван от него, са намерени 169 кг кокаин. Оттогава той лежи без присъдата в панамския затвор, а делото му е вече три пъти отлагано.