Гавра с капитана ни в Панама

Резервна дата за процеса е назначена и за 19 декември, но заради закъснелите призовки може и тогава да не се стигне до заседание

Началото на процеса срещу капитан далечно плаване Светлозар Собаджиев най-вероятно ще бъде отложено за пореден път. Морският вълк е в панамския затвор "Ла Хоя", където лежи без присъда от март 2011 година. След поредното заседание началото на делото бе отложено за 7 ноември. След разговор с адвоката на Собаджиев дъщерята на капитана Лора е песимист, че и този път процесът ще тръгне, съобщава bgdnes.bg

"Съдът реши под отговорност да бъдат привлечени и моряците на кораба "Маас Трейдър". За да се считат за редовно призовани, трябва съобщението да бъде публикувано в национален вестник 3 месеца преди заседанието. Срокът обаче не е спазен. Все пак остава да се надяваме, че може най-сетне да се стигне до процес", каза Лора Собаджиева. Моряците бяха пуснати на свобода, въпреки че в общо помещение на борда на плавателния съд бяха открити 169 кг кокаин.

Резервна дата за процеса е назначена и за 19 декември, но заради закъснелите призовки може и тогава да не се стигне до заседание. Така Собаджиев явно ще направи пълни 3 години зад решетките, без дори да е съден.Положението на българския капитан в затвора "Ла Хоя" не се е променило и той е държан при унизителни условия.

"Чуваме се с татко от време на време, но пазачите постоянно правят разни мизерии. Напоследък има игра с телефоните му. Срещу съответен подкуп му дават GSM, за да поддържа връзка с външния свят. След известно време правят тараш, намират го и му го вземат. После пак срещу заплащане му го връщат. Надзирателите явно така си изкарват пари. Постоянни гаври", разказва Лора Собаджиева.

При престоя му в "Ла Хоя", който е наистина при нечовешки условия, около капитана не се случи нищо, освен че след вдигане на много шум в медиите у нас и след съдействие от българското правителство той поне беше разпитан в края на миналата година. Този разпит обаче бе по-скоро формален, отколкото целящ да се стигне до истината и до търсене на реални доказателства за невинността или вината му.
Може да бъде екстрадиран

Капитан Светлозар Собаджиев може да бъде освободен от затвора "Ла Хоя" в Панама, смятат негови колеги. Те са обнадеждени от изявление на външния министър на Панама, според което страната е готова да подпише споразумение за екстрадиция на част от затворниците заради пренаселеността на местата за лишаване от свобода.