Александър Евстатиев: Всичко в Cage of Glory е професионално

25-годишният варненец Александър Евстатиев (клуб “Десант”) има в ММА-клетката 1 професионален мач, в който обаче губи. Той е №1 на страната при аматьорите и ще се бие професионално в гала-вечерта Cage of Glory 4 в Обзор на 13 юли в кат. до 70 кг срещу Валентин Николов – Извънземното (Русе).

- Здравейте, как влязохте в семейството на бойните спортове?
- Започнах с киокушин във федерацията по шин-киокушин. Баща ми заведе при треньора Анатолий Георгиев мен и брат ми. Това е начин на живот и те учи как да действаш. До преди година и половина тренирахме заедно. Много ми помогна Анатолий Георгиев. На доста неща ме е научил и в спорта, и в живота. Помагал ми е във всичко. И сега сме в прекрасни отношения.

- Сега при кои треньори се подготвяте?
- Цялата подготовка е води Николай Добруджански – кондиционно, на стойка и на земя. Той е «виновен» за моето желание да се бия професионално в клетка. Негов помощник е Димитър Димитров. Иначе искам да благодаря на фирмата, в която работя – «България Ер». Много ми помагат, за да имам пълноценни тренировки.

- ММА как излезе на преден план?
- Киокушин е бойно изкуство, което не е точно спорт, независимо, че опитите са да бъде представено така. ММА е спортен правилник, който си има особености и може да се почувства адреналин. Първо брат ми се записа в «Десант», после аз. Видях, че се работи както трябва, хареса ми и за година и половина научих много.

- Как бяха преодолени разликите между ММА и киокушин?
- Тренирал съм и джудо, и граплинт. Не много, но достатъчно. От киокушин имам добра представа за боя в стойка, а вече и на земя.

- С турнира Cage of Glory 4 кое Ви свърза?
- Предложиха ми да се бия с Извънземното. Добра възможност, това е именит съперник с висока класа. И много профи-мачове. Иначе организаторите на Cage of Glory са професионалисти. Всичко във веригата е добре измислено.

- Информацията Ви за Извънземното?
- Той победи на предишната гала с дясна балтия в лоша ситуация. Интелигентен е, пъргав, но му знам играта. До последно ще го следя с висока концентрация.

- Целите Ви при евентуален успех на 13 юли?
- Харесвам си работата в «България Ер». ММА ми помага да се трудя пълноценно и с понижено напрежение. Не мисля да се ориентирам към профи-кариера. Мисля, че дори да имам оферти за мачове, ще успея да съчетая всичко. Бил съм на европейско по ММА, вече нямам илюзии – всеки иска да те победи, когато излезе срещу теб.

- Кой ти е фен №1 на трибуните, когато си в клетката?
- Брат ми. Той ми е спаринг партньор и много ми помага. Още е на 22 г. и има възможност да пробие.