Уволненият шеф на кучкарника се оказа преназначен пак там

Заразено с тетанус куче го водят като здраво в документацията на приюта, твърдят природозащитници

Уж уволненият по настояване на природозащитници шеф на общинския кучкарник в Каменар Иван Радев всъщност се оказа преназначен в приюта. След като бил освободен от длъжността "управител" Радев е станал главен инспектор в кучкарника. "Не може човек, на който поискахме оставката заради системно допускане на груби нарушения на трудовата дисциплина и хуманното отношение към животните, сега да бъде назначен на длъжност, която следи за допускането на нарушения, които самият Радев е извършвал", коментира Дарина Бързева от СНЦ "Право на живот по закон".

От неправителствената организация недоумяват кой и защо е преназначил Радев. "Назначен е от кмета, но не знаем от кой от двамата (бел. а. арх. Николов или доц. Бозов)", каза Бързева. Тя уточни, че дори не е имало обявена свободна бройка за длъжността, която е заел Радев. От сдружението са категорични, че ще искат освобождаването на Иван Радев и от този пост. Коментарът на Радев беше повече от кратък. "К`во да направя", каза той. 

За временно изпълняващ длъжността управител е назначена д-р Татяна Мура, която ще съвместява и длъжността главен лекар в приюта.

Заразено с тетанус куче, което не се лекува държат в общинския кучкарник в Каменар, алармираха още от "Право на живот по закон". По думите на Анатолий Тодоров на 5 май животното е прибрано в приюта, като диагнозата му е била поставена в Обединена ветеринарна клиника, за което от сдружението твърдят, че имат документи. Предишният лекар в общинския приемник за бездомни животни също го диагностицирал като заразено с тетанус, незнайно защо обаче в документите на приюта го завел като здраво. "Кучето е недолекувано и полето на зараза не е обработено", твърди Анатолий Тодоров.

"Още на 7 май се свързахме с Министерството на земеделието и храните за да кажат оттам как да процедираме спешно. Обясниха ни, че трябва да се сигнализира в регионалното звено на агенцията по храните", разказа Дарина Бързева от неправителствената организация. След като получили указания, от "Право на живот по закон" уведомили устно в агенцията по храните, от където обаче им казали, че трябва да получат информацията от ветеринарният лекар на кучкарника. "Само  че това няма как да се случи, защото в документацията на кучкарника животното не е отразено като болно, а е заведено като здраво", уточни Бързева. Според природозащитниците опасността от зараза в района е голяма. "Всеки който влезе в кучкарника - работници, граждани рискуват да се заразят", предупредиха от неправителствената организация. 

Според началникa на отдел "Здравеопазване на животните" при Областната дирекция по безопасност на храните във Варна, д-р Даниел Денев, от СНЦ "Право на живот по закон" са подали сигнал в началото на месеца в приюта за безстопанствени животни в Каменар, че едно от кучетата е болно от тетанус. След извършената проверка животното е заведено във ветеринарна клиника, от където по думите на д-р Денев е върнато като клинично здраво. Според специалиста, дори животното да е било болно, заразяването с опасната бактерия не е толкова лесно, а и развитието на болестта става много трудно и при определени условия. Няма място за паника и притеснения, твърди д-р Денев. 

Междувременно кучкарникът продължава да е затворен по разпореждане на Агенцията по безопасност на храните. След издадени предписания от областното звено приюта преустанови приема на животни. Според Дарина Колева от общинската дирекция "Обществен ред", под чиято шапка е приемникът, предписанията били изпълнени и още днес се чакала проверка. До обяд от агенцията по храните обаче все още не бяха извършили такава и съответно движението на животни в приюта не бе възстановено.

Докато кучкарника e затворен работници, ловци и други служители стоят там и бездействат, видя репортер на Varnautre.bg. Новоназначената главна лекарка д-р Мура и преквалифицираният главен инспектор Радев си тръгнаха още преди пладне.