Защитници на животни пращат на прокурор шефа на кучкарника

Мисия Варна

28-01-2013, 18:00

Снимка:

Фейсбук/Приют за безстопанствени кучета - Каменар

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

С кучето на плаж искат екоактивисти

Кучкарникът в Каменар

Наказателна бригада - против насилието на животните става доброволна Зоополиция

Прокуратурата да разследва действията на шефа на общинския кучкарник в Каменар Иван Радев искат защитници на животните във Варна. Създали са и петиция "Заедно срещу Радев и Сие", подписана към момента от 30 души. 

"От много години проблемът с бездомните кучета във Варна не се решава, а се задълбочава. Общината харчи стотици хиляди лева годишно за да реши проблема, а кучетата по улиците вместо да намаляват се увеличават. Създаваме тази петиция с цел поне веднъж общинската администрация на град Варна и прокуратурата в града да забележи проблема и да вземат мерки за уволнението на виновниците, а това са шефът на приюта г-н Радев и неговите доверени лица - неговите подчинени. Ловецът Димитър Димитров, срещу който има най-много оплаквания от гражданите за жестокото му отношение към животните, скоро ще заема нова длъжност- главен инспектор в новото звено - тип зоополиция към приюта?!? Ще позволим ли това?, пише в петицията. 

Радев не е от вчера е в полезрението на защитниците на четириногите. Преди седмица пред съветниците от комисията по обществен ред представител на "Сдружение право на живот по закон" алармира, че общинският кучкарник с пари от бюджета на града е обработвал кучета от община Аксаково. Когато Радев бе попитан има ли кучкарникът сключен договор с друга община, той се оправда, че ставало дума само за две кучета. 

Представители на други организации, защитаващи животните пък предложиха общината да осигури преференциални цени за кастрация и чипиране на домашните животни, защото иначе на хората им е твърде скъпо. Около 200 лева струва поставянето на чип и кастрация на животно във ветеринарен кабинет. Радев обаче се възпротиви категорично на идеята, защото общината не била длъжна да плаща масрафите на хората, които гледат домашни животни. За сравнение по същото време от община Бургас обявиха, че започват мащабни кампании за намиране на нов дом на уличните и за безплатно чипиране и кастриране на домашните кучета в града за да се реши окончателно проблема с бездомните животни.

Общинският приемник за безстопанствени животни в Каменар

Междувременно във Фейсбук е създадена група наречена "Наказателна бригада - против насилието на животните", която вече излиза и извън виртуалното пространство. Групата се опитват да е алтернатива на липсващата в страната Зоополиция, като доброволци следят дейсността общинските структури, ангажирани с бездомните животни. "Ние нямаме Зоополиция, нямаме Rescue Ink, нямаме и Animal front Liberation, но се роди Наказателна бригада – против насилието над животни", пишат хората в групата. 

СНИМКИ ОТ ПРИЮТА В КАМЕНАР