Пристанището на протест, оказа се - напразно

100-ина работници протестираха срещу превръшането на кейови места в атракционна зона, минути след началото на митинга стана ясно, че проектът е замразен

Протест срещу превръщането на кейови места 1 и 2 в зона за разходки и атракции организираха днес синдикатите на пристанището. Проектът е част от мегаидеята за преместване на варненския порт от центъра на града и превръщането на старите докове в зона за забавления на варненци. Така както се е случило това в Лондон, Генуа, Марсилия, Барселона и десетки други градове по света. Тъй като построяването на нови терминали далеч от центъра на града засега е невъзможно поради липсата на средства, последното правителство тръгна към частично изпълнение на плана за отваряне на пристанище Варна-изток за сметка на неизползваемите от години кейови места 1 и 2. Трансформирането им в зона за атракции щеше да бъде добър преход към разширяване и удълбочаване на Морска гара, така че Варна да не бъде заобикаляна от големи пасажерски кораби. Всеки от тях би носил стотици хиляди евро приходи както на порта, така и на таксиметрови шофьори, туристически фирми, музеи, търговци, ресторантьори. 

Според работниците на пристанището обаче смяната на статута на двете кейови места е начало на източване на фирмата, за да бъде тя лесно приватизирана. Протестиращите изразиха и страх от това да загубят работата си, да намалеят заплатите им (средно, според тях, около 1000 лева на месец), да пострада цялата транспортна индустрия на България.
Минути след началото на митинга пред входа на Варна-изток днес стана ясно, че тревогите на работниците са напразни. Областният управител Коста Базитов им беше дошъл на крака, за да заяви, че идеята засега не е на дневен ред и няма да има никакво затваряне на докове, докато не се осигурят нови мощности за разтоварване на друго място. Въпреки че протестът им се оказа безсмислен, пристанищните работници продължиха със заплануваното за днес шествиве. От Гаровия площад те стигнаха до Областна управа, после се опитаха да се присъединят към вечерните протести пред Общината. За тяхна изненада в 18 часа там никой не протестираше и хората се разпръснаха веднага след това.