"Културно" заседание на комисията по култура (видео)

На шефа на Общинския съвет се наложи "да превежда" на администрацията исканията на протестиращите

Пълен видеозапис от заседанието на постоянната комисия "Култура и духовно развитие" към Общинския съвет на Варна, която се проведе от 10 ч, веднага след блокадата на община Варна. 

 

"Боклуци" и "Съвест нямате ли?", с тези думи избухна един от протестиращите на днешното заседание на комисията по култура към местния парламент на Варна. Младен Живков от палатковия лагер пред общината поиска думата още в началото на заседанието, но бе "порязан" от шефката на комисията Даниела Димова. След това обаче той избухна, поиска оставката на съветниците и напусна заседанието с викове, ругатни и заключението, че "Една птичка пролет не прави!". 

Други представители на протестиращите пък издържаха до края на заседанието, на което стана ясно, че има проект за изграждане на мултифункционална сграда и сцена на Пристанище Варна.

Иначе и на това заседание недоволните граждани поискаха да знаят как и по какви критерии се финансират културните фестивали, както и отчет на всички културни дейности, финансирани от общината. Обвинения отнесе шефката на културната дирекция в общината Станка Димитрова. Доста настояване от страна на протестиращите трябваше, за да каже тя, кога точно подчинената й дирекция смята да предостави исканата информация. 

Цялото заседание мина под погледа на председателя на Общинския съвет Николай Апостолов, който взе думата едва в края му.

"Започнахме комисията по култура и станахме свидетели на много "културни" прояви", коментира Апостолов. После му се наложи "да преведе" исканията на протестиращите. "Това, което искат гражданите е точно и категорично. Отчет на разходите в перото култура. Нека да се представи разбивката, финансовият план на всеки един фестивал и те ще кажат своята дума. И това трябва да стане много бързо, ако искаме да върнем спокойствието в този град", обърна се Апостолов към шефката на културната дирекция. "Винаги съм в оставка, но нека не насочваме нещата към дежурния виновен - Общинския съвет, защото той работи с данни и информация, която се подава от администрацията. Затова  и ресорната дирекция трябва да представи план сметка за разходите, които се правят", уточни шефът на местния парламент. Последва конкретен въпрос - правена ли е ревизия, в отговор на което Станка Димитрова учудено вдигна вежди.

"Има отдел вътрешен одит в общината", продължи коментара си Апостолов, който обаче беше прекъснат от председателката на комисията Даниела Димова. "За това не може комисията да отговаря". "Ами да го бяхте казали", "сряза" я той. После уточни, че Общинският съвет ще помага и съдейства за изискването на информация от админитрацията. 

В края на миналата година Varnautre.bg публикува доклад от вътрешния одит на общината на Дирекция "Култура и духовно развитие", от който стана ясно, че общинската администрация маскира екскурзии и банкети като културни мероприятия.