Спешно: Съветници пишат нов проект за работата на местния парламент

Събират се извънредно утре

Извънредно заседание на временна комисия за изработване на проект за организацията и дейността на Общинския съвет във Варна ще се проведе утре.  Насроченият час е 14 и в отговор на проведената среща вчера между общинските съветници и протестиращи граждани.

Тогава двете страни стигнаха до решение да се промени правилника. Като промяната цели да даде право на участие на  гражданите -  пряко в работата на съвета чрез питания, становища и предложения. От утре ще започне работата по промяната на проекта, съобщават от пресцентъра на ОбС.

Както varna.utre.bg вече съобщи,  по искане на протестиращите се предлага нова алинея 7 към чл. 52 от Правилника: „При поискване от страна на гражданин, същият може да се изказва, да отправя питания, становища и предложения от компетентността на общинския съвет, кмета или общинската администрация, представляващи обществен интерес, и да получава отговори по тях. Изказванията на гражданите са от поставени в залата микрофони и са в рамките на регламентираното време за изказвания на общинските съветници.”

Досега всеки, който не е общински съветник, можеше да се изкаже, след като някой от съветниците направи предложение за това и обясни за какво ще говори искащият думата. След това предложението се гласува и, ако повечето гласове са "за", гражданинът има право да застане пред микрофона. В края на мандата на предходния общински съвет жертва стана дори депутатът Красимир Петров от ГЕРБ, който не беше допуснат да говори пред съвета срещу опита на Веселин Марешки да се сдобие с общинска земя в района на Окръжна болница.

Второто изменение на Правилника, което ще бъде предложено, е, че съветниците ще носят наказателна отговорност, ако гласуват „срещу интересите на гражданите на община Варна и тяхното благоденствие”.