Протестиращи vs. Съветници: 2 част

Мисия Варна

13-03-2013, 14:01

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Лов на вещици сред протестиращите (на живо)

НА ЖИВО: Зала "Варна" е претъпкана с хора

Всеки момент в зала "Варна" на общината ще започне втората среща между представители на протестиращите и общински съветници от всички политически групи в местния парламент. Първата среща беше в петък - 8-ми март, по предложение на Ивайло Василев и Мартин Аргиров. В началото на срещата тогава някои от протестиращите бяха за незабавна оставка на Общинския съвет, други обаче настояваха съветниците изпълняват задълженията си до есента, за да гарантират социалните плащания и изпълнение на спечелените проекти по европрограми. Протестиращите поставиха и серия от условия за граждански контрол и ограничаване на правомощията на съвета до предсрочното приключване на мандата. На срещата днес трябва да стане ясно доколко двата лагера на протестиращите са доближили позициите си.

13:59 Зала "Варна" е препълнена с хора. Представителите на протестиращите тук сега са поне два пъти повече отколкото на шествието снощи и в понеделник. Сред общинските съветници седна и Веселин Марешки, който не е член на местния парламент в този мандат. Тук е и скандалният неформален лидер на протестиращите Иван Петров, който отсъстваше от първата среща.

14:10 Пръв думата поиска Мартин Аргиров, от "групата с дакела". Той прочете призив към всички присъстващи, доста емоционално и патриотично. Ето отделни цитати от него: Да изтребим хищниците в нас - страха и алчността. Когато всеки изгради своето чисто "аз" зад тази кауза, ще можем да изградим своето чисто "ние". В името на  една чиста и свята република нека работим всички заедно. Искам всички българи да се върнат в България, липсват ни.

14:20 Приповдигнатият тон на Аргиров предизвика истеричен изблик у г-жа Маргарита Тодорова, която говори доста несвързано - за децата в чужбина, за некоректните работодатели, за кадастралната карта на града, улиците и плочките, за строителството и неговото качество. Според нея изказването й е изпълнено с въпроси, но такива не бяха разчленени сред виковете й. В залата има доста хора, които подвикват и аплодират, определено дошли с цел провокация.

14:21 Ивайло Василев предложи пред присъстващите да дойдат и да се представят зам.-кметовете, сред които ще бъде избран временно изпълняващият длъжността. Викове "не, не искаме да ги слушаме, искаме оставка на Общинския съвет", определено режисирани от Иван Петров, който снове от единия до другия край на залата, заплашват да провалят срещата.

14:30ч.

Конструктивният разговор в залата е невъзможен. Разни хора крещят и обвиняват. Всеки, който започне да говори нещо различно от искане за оставка, бива прекъснат и овикан. Популизмът на Марешки взе връх: "Всички са виновни, аз също - всички трябва да си ходим".

14:35 Христо Димитров се опита да върне разговора към първоначалните искания."Днес искаме оставката на този съвет, утре ще пискаме на следващия, после на шефа на Градска болница, и така ще стигнем до оставката на Меркел и Обама", каза той.

Марешки опита да го прекъсне. Залата отново крещи. Агитката около Иван Петров заглушава говорещите с аплодирания и викове: "Оставка".

Бившият депутат Станчо Тодоров поиска да се насрочи сесия и на нея съветниците да си подадат оставката, за да има едновременно избори за кмет и за съвет. Има ли закон, който да пречи на агенти на ДС, доказани, да се изказват тук, попита реторично друг от протестиращите.

14:40 "Гражданите решиха и с голямо мнозинство - над 50 000, поискаха оставката на Кирил Йорданов и общинския съвет. Поискаха не оставката на личността Кирил Йорданов, а на схемата Кирил Йорданов. Аз не съм взел нито лев общински, но да кажем, че съм взимал, затова и аз в това число трябва да си ходя и да не се кандидатирам повече", каза Веселин Марешки.

Възгласи "Победа, победа" съпътстват изказването му.

14:50 В момента залата е разделена на две. Вдясно са хората, защитаващи оставането на Общинския съвет. Вляво - Иван Петров и агитката, които искат оставка. Отново започнаха изказвания, с отделни предложения: защо пенсиите за инвалиди не позволяват личен асистент, общинският съвет да гласува всичко да се решава с референдум, да се промени законът така, че всеки във властта да носи персонална отговорност и т.н. Говорещите успяват да кажат по 2-3 изречения и групата около Иван Петров ги прекъсва с викове "Оставка".

14:56 "Казвам се Петранка Атанасова, имам 4 деца, 5 внука, толкова съм бедна, че понякога стигам до кофите, не ме е срам да го кажа. Г-н Марешки, вие трябва да се срамувате. Бях на всички протести. Там се викаше и срещу ТИМ, прочетено наопаки става МИТ: доста хора се опитаха да ги митологизират в България, трябва да разбием този мит", каза жена от протестиращите.

14:59 Залата малко по малко се изпразва. Остават само ядрата на твърдите агитки. Най-после някой се сети да даде думата на общинските съветници. Виковете спряха за малко.
Председателят на Общинския съвет Николай Апостолов: "Това, което виждам за пореден път, няма да ни доведе до нищо добро". Левият ъгъл опита да го прекъсне, но Апостолов продължи: "Не мога да гарантирам, че всички 51 съветници от различни партии ще си подадат оставките. Ако имате нещо срещу конкретни хора в съвета, нека помислим как да си отидат те". Тук изказването на председателя на Апостолов отново бе прекъснато. Все пак той продължи: "Има и друга страна. Около 400 човека чакат да си получат помощите - наши съграждани."

С викове "Не използвайте оправдания", сложиха точка на изказването му. Иван Петров даде сигнал за напускане на групата си.

15:05 Доктор Ивайло Бояджиев взе думата: "Бях на всички протести, там нямаше масови викове за оставка на Общинския съвет. Нали не вярвате, че с нашата оставка, ще се спре бедността, ще се намали цената на водата и на тока? Аз броих сега: точно 23-ма човека в тази зала викат и ръкопляскат, за да не могат да се изказват хората".

Изказването му взриви Марешки, който каза "Бъдете мъж -излезте на изборите"
"Много се надявам, г-н Марешки, в следващия Общински съвет въпреки 7-те си формации да не можете да вкарате нито един съветник", опонира му Бояджиев.

"Много се гордеех с протестите във Варна, а сега много ме е срам от това, което днес ще отразим. Хората, които протестираха навън, нямат нищо общо с хората, които крещят сега тук. Седнете и прочетете малко. Не се излагайте. С комунистически лозунги "Долу бизнеса, ама дайте хляб - не става", заяви собственичката на сайта vlastta.com Веселина Савова.

15:15 "Новият кмет на Варна трябва да управлява с ново мнозинство. Защото старият кмет Кирил Йорданов винаги беше с негово мнозинство през всичките си мандати. Имаше възможност да направи всичко, което искаше, да направи града, какъвто иска, но не го направи. Тук слушахме за тротоарите и бордюрите, но Общинския съвет не определя нито разценките, нито изпълнителите", каза Николай Недков. 

Въпреки че изказването му беше в голяма степен на страната на искащите оставката на съвета, явно протестиращите не схванаха това и истерични женски викове и крясъци от залата го прекъснаха. "БСП са готови да си подадат оставката, ако го направят и ГЕРБ ще е достатъчно да се разпадне Общинския съвет", заяви Марешки.

"Нашата политическа сила доказа, че не се държи с две ръце за властта. Г-н Марешки, който подтиква активно, ще подпише ли декларация, с която да носи отговорност за това, което ще се случи докато няма Общински съвет. За това, че ще пропаднат европейските проекти и всичко останало. Нека такава декларация да подпише и г-н Гуцанов. Иначе нашите оставки са в нас, ние ги носим тук", заяви Иван Портних.

15:25 Марешки отново влезе във филма със странните обаждания, които получава (по време на кметската кампания - той обвини кмета Йорданов, че му звънял пиян и го канел да се разберат, после се извини). Този път Марешки получил SMS - погрешка, за да подкрепи Кирил Йорданов в името на европроектите. Той обаче отказа да съобщи кой от присъстващите му е изпратил това съобщение.

"Ясно е, че кредитът на доверие на този Общински съвет е изчерпан, но това едва ли е заради хората, които са отскоро в съвета. Г-н Гуцанов, г-н Марешки са били по няколко мандата. Едва ли случилото се в последните месеци ни е докарало до тук. Корените на тежкото състояние на града и на стандарта на живот са много по-назад", взе отново думата Портних.

15:40 "Новите по-високи данъци за Евксиноград се дължат на грешка в програмния продукт", заяви гражданин. Той бил представител на живеещите в скъпата вилна зона на среща със зам.-кмета Христо Бозов и шефа на общинските данъци Ивайло Филипов днес преди обед. Там станало ясно, че заради грешно внесено предложение от кметската администрация - съветът погрешно е гласувал завишаване на данъците.

15:45 "Вярно ли е, че Общинският съвет е гласувал разрешение на Кирил Йорданов да премества финансови средства от перо в перо", попита участник в срещата. "Откакто съм председател не е гласувано такова разрешение", категоричен беше Апостолов.
Той получи и друг въпрос, касаещ приемането на бюджет 2013, без отчет за 2012г.
"Отчетът за изпълнението на бюджета за 2012 г.  беше внесен вчера от финансовата дирекция. Приехме бюджета за 2013 г. преди отчета, тъй като това е позволено по закон. На 22 февруари министерството на финансите заверява това, което общината е правила след контрол и проверка, чак тогава може да бъде изготвен окончателния отчет", каза Апостолов. Последният мит: не си мислете, че избори за Общински съвет могат да бъдат проведени по-рано от 6 месеца. Освен това, искам да се знае, че заплатите на съветниците са 152 лева", продължи с ограмотяването на присъстващите председателят на Общинския съвет.

15:50 Ето и други искания, които се чуват в залата: всички договори на общината да бъдат публикувани, да има спешна сесия за приемане на гражданските форми за контрол, промяна на закона за избор на съветниците, дори и да бъде отменен изборът на кмет, тъй като Марешки и без друго е заявил, че ще бъде следващият.

Протестиращите се нападат един друг за изблиците, "махленската сбирка", истеричните викове и саботажа на срещата.

15:52 Марешки си тръгна. Иван Петров ходи нервно пред залата и също вика: "Край, ще видят те, край, приключваме". Жената, която крещи на микрофона на всяко изказване, което не й харесва, е Петя Хараланова. Тя беше сред 8-те, които на 20.02 поискаха оставката на Кирил Йорданов, но след това напусна "групата на дакела". Никой никого не изслушва.

16:07 15-ина минути след напускането на Марешки, като по команда до един от залата излязоха всички, които създаваха суматоха и викаха за оставката на Общинския съвет. Повечето от тях са доста войнствено настроени и продължиха да викат по стълбите към изхода. В залата останаха познатите от протестите лица с дакела и от Обществения съвет.

"Срещата днес беше опорочена от "група за естествен ентусиазъм", които работят за един от седящите на тази маса. Разпознах някои от тях, а и те си тръгнаха веднага след него", заяви общинският съветник Петър Липчев. Според него предсрочните избори са безсмислени, без промяна в избирателната система.

16:20 Разговорът вече е доста по-разумен. Протестиращите искат информация за договорите по обществените поръчки и търговете, за прозрачност за всички строителни обекти, финансирани от общината, както и за изграждане на СУПЦ за бедни и бездомни хора.Искаме да знаем какво точно работите в Общинския съвет. "Оповестявайте, какви теми обсъждате, какво гласувате и решавате. Хората си мислят, че пиете кафета тук по цял ден", заяви участник в срещата. "Непрекъснато обясняваме какво правим, по които проекти работим, има публикувани всички протоколи, всички срещи са открити за варненци, медиите също присъстват", отговори Николай Апостолов.

16:30 Николай Апостолов отговаря на поставените на миналата среща искания на протестиращите. "Поискахте да бъде внесен текст за промяна в правилника, юристите се консултираха, готови сме с вариант", каза Апостолов.  "При поискване от страна на гражданин, същият може да се изказва и да прави предложения от комптентността на Общинския съвет, кмета или общинската администрация, представляващи обществен интерес и да получава отговор на тях. Изказванията стават на поставените в залата микрофони и във времето, предвидено и за общинските съветници", е тектсът, който предлагат съветниците.

Вече са върнати всички сделки, предложени от администрация за гласуване от Общинския съвет. Така отговаряме на искането в следващите 2 месеца Общинският съвет да взима само решения, свързани със социалната политика и европроектите, продължи отчетът си Апостолов.

16:35 Даниела Димова обясни, че през 2013 г. трябва да бъдат избрани трите български града, кандидати за европейска столица за културата. Според нея, липсата на Общински съвет поставя под съмнение тази кандидатура.

16:40 Има ли във Виена или Брюксел представител на общината, на когото се плаща жилище, кола с шофьор и командировъчни, попитаха протестиращите. За отговор думата взе зам.-кметът Христо Бозов.

"Бях се подготвил по исканията ви за граждански контрол. Няма проблем представител на гражданската квота да има в комисиите за избор на изпълнител или доставчик по Закона за обществените поръчки. За нас е по-добре да има експерти от гражданската квота, защото в общината няма специалисти по всичко, за което обявяваме поръчки", каза Бозов. При обществените поръчки на "Инвестиционна политика" съмненията са най-големи. Нека има ваши хора в тези комисии", призова той. На въпроса за командировъчните, Бозов отговори, че общината има офис в Брюксел, за който плащаме наем. В момента върви конкурса за представител там.

16:45 Защо в Морската градина пак влизат коли, попита друг протестиращ. "Имахме съвещание точно по този въпрос днес в 11 часа. Търси се вариант за паркинг над парка, така че да няма нито една кола вътре", отговори и на този въпрос Бозов.

17:15 Общинските съветници и протестиращите продължиха да търсят варианти за изпълняване на исканията. От диалога стана ясно, че утре Христо Бозов ще възложи на звено "Вътрешен одит" в общината да извърши проверка на общинското предприятие "Инвестиционна политика" за дейността през цялата 2012г.

Според раздадената на протестиращите заповед, която ще бъде подписана утре, целта на одита е да се изрази обективно мнение относно законосъобразността на проведените процедури по Закона за обществените поръчки и достоверността на съставените документи в процеса на планиране, възлагане и сключването на договор. Одитът ще включва всички обществени поръчки, започнали през миналата година, но приключили през 2013г. Ще бъдат проверени документите за ценообразуване и инвеститорски контрол. Срокът на проверката е 40 работни дни.

Следващата среща на протестиращите със съветниците е насрочена за вторник, когато според Апостолов, ще бъде ясно дали и кога ще има сесия за избор на временно изпълняващ длъжността кмет, както и за приемане на промените в правилника за работата на ОбС. Те са свързани с исканията на протестиращите и с правото им да се изказват в залата, както и с личната наказателна отговорност на всеки от съветниците.