Лов на вещици сред протестиращите (на живо)

Мисия Варна

08-03-2013, 15:02

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нито лев за бул."Трети март", даваме пари за "Владислав", отсече Бойко

Протестиращи си разменят взаимни обвинения на среща със съветниците

14:45 Различни лагери след лидерите на протестиращите се карат в момента на среща с представители на политическите партии в Общинския съвет. Кой представлява хората - Общественият съвет или хората около "групата на дакела", внесли искането за оставката на кмета на сесията на 20 февруари.

Според първите Общинския съвет трябва да си тръгне веднага, вторите са за неговото запазване с цел приемане на важни за града решения преди активния туристически сезон. За да стане факт подкрепата обаче протестиращите внесоха серия от искания: излъчен от протестиращите зам.-кмет за контрол, мораториум върху разпоредителните сделки, намаляване на данъците, отмяна на зонирането, намаляване на туристическия данък, участие на протестиращите на комисии със съвещателен глас, свободно изказване на гражданите на сесии, ревизия на обществените поръчки и дирекция "Инвестиционна политика.

14:54 От името на Обществения съвет, Кънчо Бонев внесе 82 подписа, за да докаже, че представлява хората от протестите. Други членове на същия съвет обаче контрираха, че това е присъствен списък на заседание на Обществения съвет, а не в подкрепа на искането на оставка на Общинския съвет.  "Поне 10 човека бяха против при гласуването, обясни участник в заседанието. От останалите поне 18 човека са кандидати за общински съветници, направете справка в ОИК“, допълни съветникът д-р Ивайло Бояджиев.

Последва истински лов на вещици, по време на който протестиращите си разменяха взаимни обвинения. "Ето ви списък с 34 подписа в подкрепа на Отворен независим комитет, които събрах вчера на протеста за 20-ина минути само за да докажа, че всеки може да събере подписи колко иска", обясни Ивайло Василев - инициатор на срещата.

15:04 "Опитът за преврат" сред недоволните продължава и в момента, за кратко прекъсвано от изказвания на съветниците, които се опитват да обяснят с какво точно се занимава местният парламент. Имаше и предложение от страна на общинския съветник Пламен Георгиев - от групата на Джиков на сесията в сряда да има нотариус, пред който присъстващите общественици да поемат отговорността за всичко, което ще се случи и няма да се случи (решения за помощи за бедни и болни, например) във Варна през следващите 6 месеца. Кънчо Бонев взе думата и заяви, че Общественият съвет - или поне групата, която той представя за такъв, няма да гласува споразумение.

Срещата продължава, но настана говорилня и съветниците започнаха да напускат. 

15:20 "Между 700 и 800 човека чакат помощи от бюджета на Варна, кой ще им ги гласува, ако подадем оставки", попита Павел Христов от ГЕРБ. "Аз съм председател на комисия "Младежки дейности и спорт", за целия период от началото на мандата съм видял само веднъж гражданин да дойде да чуе на наше заседание какво обсъждаме. А всички заседания - и пленарните, и на комисиите са отворени за гражданите", каза той.

"Защо си говорим на ние и вие? И аз съм протестиращ, и други колеги са протестиращи, и яйца са хвърляли по Енерго-про", контрира нападките на протестиращите общинският съветник  Петър Липчев.

"Посочете кои съветници трябва да бъдат отзовани, аз съм против груповата отговорност", заяви председателят на Общинския съвет Николай Апостолов. Той направи преглед на решенията, които местният парламент трябва да вземе, за да не спрат проектите за пречиствателните станции във Варна и Златни пясъци и за интегрирания градски транспот. "Освен това сме гласували кредити за да участваме в тези проекти и не довършим ли процеса, хем няма да получим еврофинансираме, хем ще връщаме парите", допълни Апостолов. 

15:25 "И сега в закона пише, че към комисиите може да има граждани, младежи, обществени организации, но никой не е посикал да работи, да посещава заседанията. Всичко това го има в закона и сега. Консолидирайте се и излъчете група за граждански контрол - няма проблем веднага тя да заработи. 

Пред залата чух да се коментира: Бюджетът е 200 милиона, ще откраднат 20 милиона от тях. Как си го представяте това? Как според вас се изнасят тези милиони – с куфари ли? Вие представяте ли си бюджета в какъв вид е?", повиши глас Апостолов. Протестиращите започнаха да споделят личен опит в общуването си с администрацията през годините.

15:32 Имаме информация , че заради ситуацията в града има отлив от записвания на туристи за сезона, каза зам.-кметът Христо Бозов. И призова бързо да бъдат взети нужните решения. 

15:40 "Вчера подписах документите, с които община Варна получава 5 млн. лева от държавния бюджет за пълно преасфалтиране на бул. "Владислав" от Летището до Катедралата. Благодарение на усилията на г-н Портних ремонтът ще започне още сега", обяви Бозов. Той обаче разказа и за няколко случая на хора, които заплашват със самозапалване и хвърляне от Аспаруховия мост ако не получат по-добро общинско жилище или ако не  им опростят многогодишнияте задължения за наеми към Общината. 

15:50 "Общинският съвет не е този, който създава правилата на обществените поръчки. Не прави разценките, каза Николай Апостолов в отговор на реплики - нали трябва да се краде от асфалт, които се чуха след съобщението за 5-те милиона за бул. "Владислав". Настояваме за ревизия на "Инвестиционна политика", защото смятаме, че там е заровено кучето, отговори един от протестиращите. 

"Нека да има представители на обществените съвети в комисиите, които администрацията назначава за обществените поръчки. И тези хора да са на ротационен принцип, комитетите да са отворени", предложи Павел Христов от ГЕРБ.

15:55 Срещата е на приключване. В общи линии се оказа, че няма пречка за изпълнение на кое да е от исканията на протестиращите. Нещо повече - повечето от тях и сега ги има като възможност в закона, но никой не се възползва и не участва в управлението на града. "Притеснен съм от противоречията между вас. И сега си тръгнаха много хора преди края на срещата", каза Апостолов. "Ако вие не излъчите Комисия за граждански контрол, няма откъде да тръгнем. В нея не може да има 200 човека, за да е работеща, затова трябва да се разберете. В нея трябва да има и всякакви експерти", предупреди още той.