Удавиха протеста в думи

Докато в София умуват за служебно правителство, Варна мина на електронно

Над час закъсня днес традиционното вече шествие на недоволните варненци. Вместо да обикалят с лозунги и скандирания улиците протестиращите стояха на площада и слушаха речите на всеки, пожелал да се изяви на микрофона. След като в продължение на час и половина не успяха да изберат 6-7 човека, които да представят Варна в София на национална среща на инициативните комитети, говорилнята от зала "Пленарна" се премести пред Паметника на загиналите в сръбско-българските войни. На микрофона излизаха човек след човек. Всеки от тях с все по-странна идея.

Темата с надутите сметки за ток, дори абсурдната теза за национализация на ЕРП-тата бяха тотално забравени. Единственият оратор, дръзнал да напомни за какво всъщност е протестът, беше жестоко освиркан. А в множеството имаше доста хора, които си пробиваха път до паметника, където "лидерите" се тълпяха за ред до микрофона, и търсеха отговори: Къде може да се подаде жалба, докато сградата на ул. "Девня" е затворена, Може ли да ми проверят електромера безплатно, А за февруарските сметки кога ще протестираме, и те са високи?

Десетки екзотични идеи се чуха снощи от Паметника: връщаме си златните мини с приходите от тях плащаме дълга на НЕК от 2 млрд. и така токът пада с 30%, беше най-близката до темата. Но имаше и още: членовете на бъдещия комитет трябва да подпишат с кръв декларация, че не са членували в партия, нито семействата им до 9-то коляно; по 2-ма представители на протестиращите трябва да бъдат внедрени във всяка партия за контрол, а по 3-ма - във всяка медия. Имаше и изкушаващи идеи, макар и неприложими заради дискриминацията в тях: да гласуват само хора, завършили поне 10-ти клас и говорещи български език. 

Инициативен комитет така и не беше избран. Вечните кандидати за него - Иван Петров, Калина Павлова, Кънчо Бонев, само обикаляха наоколо, но до четене на имена така и не се стигна. 

В крайна сметка беше решено всеки желаещ да си остави CV-то в специална група във Фейсбук, а протестиращите да гласуват там. Така Варна става първият град с електронен инициативен комитет.

Никой не се сети да спомене и пламналия пред Общината в сряда сутринта Пламен Горанов - все пак неговият протест съвпада по тема с този на хората на площада: Оставка на кмета. Макар и приканени да го направят, организаторите не намериха за необходимо да призоват присъстващите да дарят кръв за младия мъж, който всеки ден има нужда от преливане на 5 литра.

Малко след 19 ч по-младите на площада - предимно ученици, не издържаха и се подредиха на булеварда за поредното шествие. По-възрастните, още превъзбудени от изявите си на микрофона, останаха около Паметника да доизбистрят бъдещия нов строй в България. Хора на групички тук имаше до 10 часа вечерта.

В това време децата - близо 2000, минаха традиционно покрай Катедралата, стигнаха до Аспаруховия мост, там поседяха за кратко, но вече бяха доста по-малко. Оредялото шествие се върна обратно към центъра, тръгна по бул. "Владислав Варненчик", ул. "Отец Паисий" и по бул. "Сливница" пак до Общината, докъдето стигнаха едва около 300 души.

Очаквайте подробен видеорепортаж с всички изказвания в и пред общината