Грамадата се съхранява, новият ОбС решава бъдещето й

Подмяната на плочките била възложена преди Нова година въз основа на множество жалби

Грамадата пред сградата на Община Варна, която бе премахната заради подмяна на плочките, се съхранява в база на общинско предприятия. Това съобщиха от пресцентъра на общината след множество запитвания. Съдбата й ще бъде решена от Общинския съвет, след обсъждане на всички проекти и предложения на неправителствени организации и граждани, допълват от администрацията.

Самият ремонт на плочките е бил възложен още преди Нова година, съобщиха за Varnautre.bg от общинската дирекция по инженерна инфрастуктура. Той е предприет въз основа на множество подадени жалби от граждани за недобро състояние на плочките. Макар че последните бяха подменени преди няколко години, към днешна дата някои от тях имаха нужда от подмяна.

В отговор на въпрос защо ремонтът не е извършен паралелно с този на булевард "Осми приморски полк", от дирекцията заявиха, че последният е реализиран по европейски проект (за интегриран градски транспорт), по който общината е получила финансиране за определени цели, а именно – превръщане на булеварда в част от високоскоростен коридор и изграждане на велоалеи).

Подмяната на плочките в пешеходните зони става по преценка на общината и съобразно възможностите за финансиране, посочиха от администрацията и допълниха, че са постъпили още много жалби за лошо състояние на тротоари в града.

Относно бъдещето на Грамадата, засега няма яснота дали ще бъде реализиран проектът, спечелил конкурс за визия на площада пред общината. Той предвижда изграждане на метална конструкция във формата на сърце, в която да бъдат поставени камъните от Грамадата. Макар че предходният Общински съвет взе решение за премахване на символа на февруарските протести, то за бъдещето му се очаква да се произнесе и новият съвет. Той трябва да се изкаже и за проекта за конструкцията-сърце, ако бъде внесен за разглеждане.