Ново предложение: Грамадата пред общината да стане вечен огън

Проект "Сърце" сатанизирал героичното дело на Пламен Горанов

Ново предложение какво да се случи с грамадата пред общината, в памет на самозапалилия се Пламен Горанов дадоха представители на Отворения обществен съвет (ООС) на протестиращите в края на днешната сесия на местния парламент на Варна. 

В последната точка от заседанието съветниците изслушаха предложението на сдружение "Чиста съвест", грамадата да стане метална конструкция във формата на сърце, в която да се съберат всички камъни и с времето да се допълва.  Проектът, наречен "Сърце", е на Людмила Господинова. Той спечели одобрението на жителите на морската столица в конкурса "Визия за Варна".

От Отвореният обществен съвет обаче не били съгласни с проекта, защото той водел до асоциации с приказката на Вилхелм Хауф за каменното сърце. Кънчо Бонев - представител на ООС я разказа пред съветниците. В нея беден въглищар дава сърцето си на стъклено човече, което изпълнява желания. В замяна беднякът получава огромно богатство, но в гърдите му вместо сърце вече има камък, което го прави напълно различен. Някога добрият и човечен въглищар се превръща в безскрупулен и зъл човек, който убива жена си. 

Каменно сърце на мястото на грамадата сатанизирало цялата чиста идея на делото на Пламен Горанов, смятат в Обществения съвет.  Затова и решили да предложат друг план за камъните. 

"Да се сложи газова горелка, произвеждаща вечен огън, който да излиза от вътрешността на грамадата. До нея да има паметна плоча, на която да е изписано името на Пламен Горанов и датата на неговата саможертва", анонсира алтернативния проект Бонев. 

От сдружение "Чиста съвест" обаче контрираха, че проект "Сърце" е избран от варненци. За да бъде потвърден изборът, от сдружението поискаха обществено обсъждане по темата. Местните парламентаристи изслушаха представителите на двете неправителствени организации, без да вземат отношение.