Бракуваха 60 кила риба на варненски търговец

Крими

08-12-2015, 17:47

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Слузестата риба е престояла, предупреждават експерти

Текат засилени проверки на обекти, в които ще празнуват студенти

60 килограма риба, предлагани нерегламентирано от търговец във Варненско, са били бракувани. Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните, чиито инспектори са извършили над 1000 извънредни проверки на обекти за риба и рибни продукти за Никулден.

Общото количество на бракуваната риба е 101 килограма. Специализиран магазин за търговия на дребно с риба и рибни продукти в област Стара Загора е с преустановена дейност заради лоша хигиена, неработещи хладилни съоръжения и липса на записи по Системата за управление на безопасността на храните. Констатирано е и наличие на 5 килограма каракуда без документи за произход и видими признаци на развала.

През изминалата седмица инспекторите към БАБХ са извършили и над 3 500 проверки на обекти от търговската мрежа и обществено хранене, производствени предприятия и складове за съхранение и търговия с храни. Бракувани са близо 40 килограма храна, а 5 обекта – във Велико Търново, Кърджали, Добрич и Бургас са с преустановена дейност заради неизпълнени хигиенни изисквания.

В момента текат засилени проверки на обекти, в които ще се провеждат тържества за Студентския празник. Това са заведения за обществено хранене, хотели и хотелски комплекси. Инспекторите проверяват регистрацията на обектите, съпроводителните документи на храните, сроковете и условията на съхранение, етикетирането, както и системите за управление безопасността на храните.