Слузестата риба е престояла, предупреждават експерти

Животът

03-12-2015, 17:16

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Неправилното съхранение е едно от най-честите нарушения, на които се натъкват проверяващите

Рибата с обилен слой слуз е престояла по-дълго време, предупреждават експерти от Агенцията по безопаност на храните с наближаването на празника Никулден. Те съветват потребителите да обръщат внимание дали люспите са блестящи, плътно залепени за тялото, а хрилете с розово-червен цвят. Не трябва да има разкъсвания, а очите трябва да са бистри, предупреждават още специалистите. Друг начин да се разбере дали рибата е прясна е да се натисне с пръст – вдлъбнатината трябва да изчезне бързо. Потребителите трябва да четат и етикетите, на които задължително трябва да бъде посочен вида на рибата и нейния произход.

Инспектори от агенцията по безопасност на храните вече започнаха проверки на местата, където се предлага риба и рибни продукти. Те ще проверяват дали рибата е под лед и дали се спазва двудневния период за съхраняване на охладена риба при температура от минус 1 до 4 градуса.

Именно неправилното съхранение на рибата е едно от най-честите нарушения, на които се натъкват проверяващите. Все още се срещали и търговци, които си позволяват да предлагат риба директно на тротоара, без да спазват температурния режим на съхранение. Друг срещан пропуск е липсата на документи, без които няма как да се удостовери дали рибата е от сертифициран производител и дали е годна за консумация.

Засилените проверки на търговците на риба ще продължат до 6-ти декември включително. Дежурни инспектори ще проверяват обектите и през почивните дни.