Почитаме жертвите на пътя

Точно в 12 часа всички патрулни автомобили ще пуснат светлинната и звукова сигнализация

Световният ден на възпоменание на жертвите на пътно-транспортните произшествия се отбелязва днес в цялата страна. Точно в 12 часа светлинната и звукова сигнализация на всички патрулни автомобили на Областна дирекция на МВР във Варна ще бъдат включени. По този начин служители на полицията, които патрулират по улиците на града, ще отдадат своята почит към паметта на жертвите на пътя и съпричастността си към техните близки.

В същия час пред Катедралата започва демонстрация по спасяване на пострадал при пътно-транспортно произшествие, като за целта пиацата ще бъде освободена от автомобили около часа по-рано.

Изтичащата седмица бе обявена за Седмица за пешеходна безопасност. През иминалите дни продължи и традиционна кампания на сектор "Пътна полиция" "Зима". Тя е посветена на правилното поведение на пешеходците на пътя и на водачите на моторни превозни средства спрямо тях. Толерантността на пътя е важна предпоставка за безопасното движение по пътищата както на едните, така и на другите участници.

С резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации от 2005 година всяка трета неделя на ноември е обявена за Световен ден на възпоменание на жертвите на пътно-транспортните произшествия. На този ден в редица страни по света се отдава почит и внимание към загиналите и пострадалите от пътно-транспортни произшествия.

За първи път този ден е отбелязан през 1993 г. в Обединеното кралство, а организацията "Мир на пътя" поставя началото на традицията. Този специален възпоменателен ден е нужен за жертвите на пътя, за да може те да усетят всеобщото признание за загубата, за болката, за страданието си. Той се е превърнал и във важен инструмент на борбата с безразсъдното шофиране; на превенцията на тези тежки инциденти, които оставят своите тежки последици.